Profesorul Adrian Badea, Preşedintele Academiei Oamenilor de Știinţă din România, invitat la emisiunea „Ambasador România”

0

Profesorul universitar Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a fost invitatul emisiunii „Ambasador România” din data de 1 iulie 2017. Emisiunea constituie un spaţiu mediatic al dialogului liber, deschis şi transparent, pus sub semnul adevărului, chiar când adevărurile spuse sunt incomode. „Ambasador România” este realizată şi moderată, la postul Realitatea TV, de Alexandru Cumpănaşu, jurnalist cunoscut pentru modul tranşant şi curajos de a aborda teme interne şi internaţionale dintre cele mai sensibile şi dificile, de ordin politic, strategic, diplomatic, economic, social, cultural, identitar etc., în cadrul complex şi tensionat al lumii contemporane.

Emisiunea „Ambasador România”, prin personalităţile de marcă invitate, prin subiectele puse în discuţie, prin modul deschis al dialogului şi prin opiniile afirmate în cadrul ei, reprezintă o experienţă unică în spaţiul jurnalistic românesc, un adevărat brand mediatic. Alexandru Cumpănaşu îndeplineşte, în acelaşi timp, funcţia de preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, care include un număr impresionant de instituţii, organizaţii, sindicate, patronate, asociaţii etc., reunite sub obiectivul comun de a contribui la dezvoltarea şi afirmarea europeană a României. Profesorul Adrian Badea a participat la emisiunea „Ambasador România” în calitatea de Preşedinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, dar, în acelaşi timp, şi de Vicepreşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, din care AOSR face parte, de profesor universitar, om de ştiinţă şi cercetător cu un prestigiu academic larg recunoscut în România şi în străinătate.

Între temele abordate şi dezbătute în cadrul emisiunii, s-au numărat: statutul, misiunea şi rolul Academiei Oamenilor de Știință din România în spaţiul academic şi ştiinţific românesc, meritocraţia, atragerea valorii şi a competenţei, la nivelul resurselor umane, în activităţile şi instituţiile-cheie ale statului, încurajarea tinerilor aflaţi la studii în străinătate de a se întoarce în ţară, susţinerea şi integrarea lor în domeniile fundamentale de activitate şi cercetare, rolul esenţial al educaţiei, al ştiinţei şi cunoaşterii în edificarea societăţii şi a naţiunii noastre în concertul global, implicarea mai puternică a clasei politice în procesul de dezvoltare a ţării, în conformitate cu angajamentele făcute în faţa cetăţenilor, solidarizarea tuturor forţelor în jurul interesului naţional, dincolo de orice alte interese, partinice, ideologice, economice etc., modernizarea României ca obiectiv comun al tuturor, indiferent de orientarea politică, schimbările climatice şi poluarea, fenomene extreme cu care se confruntă lumea de azi.

Cu privire la Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, preşedintele Adrian Badea a făcut o prezentare sintetică a acesteia: este, prin lege, continuatorul şi unicul legatar al Academiei de Ştiinţe din România, înfiinţată în 1935, care a cuprins personalităţi academice de prestigiu, inclusiv şapte laureaţi ai Premiului Nobel, ca membri de onoare; este for naţional de consacrare ştiinţifică, din care fac parte nume reprezentative ale ştiinţei; participă, într-un raport de complementaritate şi sinergie, alături de alte instituţii emblematice ale mediului academic şi ştiinţific, prin programele şi proiectele sale, prin activităţile de cercetare, la dezvoltarea educaţiei, ştiinţei, culturii şi cunoaşterii în România. Profesorul Badea s-a referit, în context, şi la iniţiativele şi proiectele recente ale instituţiei, între care proiectul „Dezbaterile AOSR”.

Prima ediţie, cu tema „Identitate și afirmare națională în lumea globalizării“, s-a desfăşurat în 22 martie 2017, la Palatul Parlamentului, şi a reunit o participare impresionantă, compusă din reprezentanţi ai lumii politice, ai mediului academic, ştiinţific şi cultural etc. A doua dezbatere, proiectată pentru luna iulie, pe teme economice, va fi focalizată pe subiectul întreprinderilor mici şi mijlocii, iar cea de-a treia, pe probleme militare, de securitate şi apărare, va avea loc în toamna lui 2017.

Preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România a făcut o pledoarie substanţială pentru importanţa educaţiei, ştiinţei şi cunoaşterii în procesul de emancipare şi dezvoltare a ţării, subliniind că acestea trebuie să devină priorităţi ale oricărei guvernări. De asemenea, s-a referit la tinerii excepţionali ai României, dintre care unii studiază în străinătate, la potenţialul lor uriaş şi la rolul pe care aceştia l-ar putea juca în dezvoltarea ţării. Mulţi dintre ei, în special absolvenţii de universităţi străine, sunt dezamăgiţi de faptul că nu se pot integra, în ţară, în posturi conforme cu pregătirea lor, că uneori sunt implicaţi în roluri minore, departe de calificarea pe care o au.

Atragerea în ţară şi implicarea tinerilor de valoare în domenii importante ale societăţii, economiei, ştiinţei şi cercetării, a subliniat profesorul Badea, trebuie să devină o prioritate, un program al autorităţilor, dat fiind potenţialul excepţional al acestora, certificat prin studii şi titluri de prestigiu. O coordonată a viziunii şi activităţii Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, tradusă prin Programul de Cercetare-Dezvoltare, prin alte programe şi proiecte, o reprezintă încurajarea şi susţinerea tinerilor de valoare în proiecte de cercetare ştiinţifică, în activităţi de cercetare cu subliniat caracter creativ şi inovator.  

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here