ISU MEHEDINȚI, partener într-un nou proiect european

0

În data de 5 iulie 2017, la sediul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Timişoara, a avut loc semnarea contractului de finanţare pentru proiectul derulat în cadrul Programului IPA de cooperare transfrontalieră România – Republica Serbia „Întărirea capacităţii autorităţilor române şi sârbe de a reacţiona în caz de inundaţii şi cutremure”.

Proiectul va fi implementat de către Ministerul de Interne al Republicii Serbia – Sectorul pentru managementul situaţiilor de urgenţă, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi, în calitate de partener.

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de doi ani, având prevăzut un buget total de 2.020.605,30 euro, din care suma de 982.947,00 euro revine Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi. Din bugetul partenerului român, 835.504,95 euro reprezintă finanţare din fonduri europene, 127.783,11 euro (13% din bugetul total al proiectului) reprezintă cofinanţarea din partea română, 19.658,94 euro (2% din bugetul total al proiectului) reprezintă contribuţia proprie a partenerului român.

Proiectul are ca obiective specifice:

  • Îmbunătăţirea capacităţii autorităţilor din zona transfrontalieră de a gestiona situaţiile de urgenţă generate de inundaţii şi cutremure;
  • Îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere între cele două părţi, în scopul reducerii efectelor inundaţiilor şi cutremurelor;
  • Creşterea rezilienţei populaţiei locale prin însuşirea acţiunilor şi regulilor de urmat în caz de inundaţii şi cutremure.

Scopul proiectului este de a reduce deteriorarea mediului şi a bunurilor cauzate de inundaţii şi cutremure în ambele ţări şi va contribui la conservarea mediului în zona transfrontalieră şi stabilirea cooperării durabile între instituţii, organizaţii şi populaţia din Serbia şi România.

Proiectul va acorda o atenţie deosebită creşterii gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la prevenire şi la modalităţile de a reacţiona în situaţii de criză provocate de inundaţii şi cutremure.

Campania de sensibilizare are ca scop schimbul de informaţii referitoare la dezastre, precum şi opţiunile de prevenire disponibile pentru toţi, în special pentru cetăţenii din zonele cu risc ridicat şi pentru categoriile de populaţie deosebit de vulnerabile la risc – copiii, persoanele în vârstă şi persoanele cu handicap. Pe parcursul proiectului, vor fi dezvoltate documente de specialitate, cum ar fi un program comun pentru educaţie, planul de reacţie comun şi reguli de lucru specifice pentru echipele de intervenţie, comune, în caz de inundaţii şi cutremure.

În cadrul proiectului vor fi  achiziţionate următoarele echipamente:

  • un camion pentru intervenţii în accidente colective şi calamităţi;
  • un camion de sprijin logistic (pentru organizarea unei tabere pentru victime şi o bază de operaţiuni);
  • un camion pentru transportul de materiale de intervenţie la locul de intervenţie;
  • două microbuze pentru 16 persoane.
  • bărci de salvare;
  • echipamente de protecţie individuală pentru intervenţia în caz de inundaţii (costume termice, veste de salvare, căşti, etc.)

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here