Cvartetul Diotima, pentru prima dată la Sibiu

0
  • Unul dintrecele mai solicitate cvartete din lume
  • Își dedică o mare parte studiului compozitorilor contemporani
  • Concertează pe cele mai mari scene ale lumii și au câștigat de mai multe ori premiul „Diapasons d’or”.

Cvartetul Diotima va susține în premieră la Sibiu, un recital în cadrul Festivalului „George Enescu”. Evenimentul va avea loc luni, 11 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Cvartetul Diotima a devenit celebru în întreaga lume datorită stilului unic de a aborda atât lucrări ale compozitorilor consacrați precum Bartók, Debussy, Ravel sau Onslow, cât și a apropierii față de lucrările moderne și contemporane. Colaborează cu compozitori contemporani din toată lumea, de la Helmut Lachenmann sau Brian Ferneyhough, până laToshio Hosokawa și Tristan Murail.

Exploratori ai muzicii, la 360 de grade

Cvartetul Diotima a fost înființat acum 21 de ani, în 1996, de patru laureați ai Conservatorului Național Superior de Muzică din Paris. Între timp, membri s-au mai schimbat, singurul care a rămas din formula originală este violoncelistul Pierre Morlet. Astăzi cvartetul este compus din: Yun-Peng Zhao, Constance Ronzatti, Franck Chevalier și Pierre Morlet.

Cu o interpretare spectaculoasă și deloc ușoară a lucrărilor pe care le aleg, cei patru muzicieni nu țin cont de dogme sau interdicții stilistice, ci acceptă orice provocare muzicală. Și-au construit o reputație datorită performanțelor muzicale și repertoriului pe care îl abordează. Încă de la începuturi, cvartetul a lucrat mai întâi la repertoriul contemporan, înainte de a explora repertoriul trecutului. Muzica lor este o călătorie constantă între secole, care reflectă un angajament față de creațiile actuale, dar și dorința de a evidenția marii compozitori clasici care îi inspiră, în special Bartók, Debussy și Ravel.

„Cvartetul Diotima este într-o continuă reînnoire. Suntem într-o neobosită căutare de repertorii, ceea ce ne permite să descoperim tot timpul noi perspective între vremurile noastre, clasicism, romantism și secolul XX. Suntem muzicieni de orchestră sau profesori. Am înțeles că trebuie să acordăm toată atenția acestui cvartet. Este o vocație unică ce ne îmbogățește și ne permite fiecăruia dintre noi să ne realizăm pe deplin”, a declarat violonistul Franck Chevalier, într-un interviu acordat jurnalistului cultural Bruno Serrou, în aprilie 2017.

5 premii Diapasons d’or

Quartetul Diotima se bucură de un real succes la public și în presa de specialitate. A performat pe marile scene ale lumii în cadrul mai multor festivaluri sau concerte: cu Berlin Philharmonie; Berlin Konzerthaus; Reina Sofia, Madrid; Cité de la musique Paris; Wigmore Hall și SouthBank Centre din Londra; Vienna Konzerthaus etc. De asemenea, a susținut recitaluri și în Statele Unite ale Americii, Asia și America de Sud. Au primit 5 premii Diapasons d’or. Dintre acestea, două Diapasons d’or de l’année, unul în 2004 și altul în 2011.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here