Echipajele SMURD la datorie în județul Vâlcea

0

În ultimele 72 de ore, membrii echipajelor SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru 25 situaţii de urgenţă

Echipajele au intervenit în localităţile: Bălcești, Berbeşti, Brezoi, Câineni, Drăgăşani, Frânceşti, Glăvile, Grădiştea, Livezi, Măciuca, Mădulari, Mălaia, Orleşti, Perișani, Prundeni, Racoviţa, Rm. Vâlcea, Roești, Scundu, Ștefănești, Valea Mare și Voineasa pentru următoarele situații de urgență: cinci traumatisme cranio-cerebrale;  o hipertensiune arterială; două insuficiențe respiratorii; un accident de circulaţie; dureri: precordiale, la nivelul capului, abdominale, de membre, la nivelul coloanei  şi stări generale de rău.

După acordarea primului ajutor calificat, 24 pacienţi au fost transportaţi la cele mai apropiate unităţi spitaliceşti pentru îngrijiri suplimentare.

În data de 25.08.2017, la ora 18.06, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un tractor în localitatea Stănești.

Până la stingerea incendiului, au ars materialele combustibile din componența utilajului.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  producerea unui scurtcircuit din cauza conductorilor electrici izolați necorespunzător.

În data de 27.08.2017, la ora 13.50, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un autocar în municipiul Râmnicu Vâlcea, strada Râureni.

Până la stingerea incendiului, cu ajutorul stingătoarelor, au ars: habitatul motor și componente din plastic de la motor. De asemenea au fost degradate motorul și luneta din spate. Autocarul se afla în mișcare și transporta muncitori. Nu au fost înregistrate victime

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  producerea unui scurtcircuit din cauza conductorilor electrici izolați necorespunzător.

În aceeași zi, la ora 17.19, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit în localitatea Păușești Măglași.

Până la stingerea incendiului, a ars furtunul  de legătură dintre butelie și aragaz.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Pentru prevenirea unor situaţii asemănătoare, pompierii militari vă pun în vedere că trebuie respectate următoarele reguli:

 • Nu lăsaţi în funcţiune şi nesupravegheate aparatele de încălzire sau preparare a hranei (sobă, aragaz etc.) care utilizează gaze combustibile!
 • Pe timpul funcţionării aparatelor care utilizează gaze, asiguraţi ventilarea încăperilor în care sunt amplasate;
 • La aragazurile racordate la instalaţie prin furtun, acesta trebuie să fie tip „gaz”, să aibă lungimea de maxim 1 m şi capetele bine fixate şi asigurate cu coliere; verificaţi cu regularitate starea furtunului de racordare;
 • Pentru verificarea etanşeităţii instalaţiei şi a racordurilor utilizaţi numai soluţie de apă şi săpun şi nu flacără;
 • Din cauza unui curent de aer sau a unui lichid care se poate revărsa dintr-un vas aflat pe foc ori, scăderii presiunii gazului metan pe instalaţie, îndeosebi în zile cu temperaturi coborâte, exista riscul stingerii flăcării, gazele combustibile nearse acumulându-se în încăperi în cantităţi ce pot forma amestecuri explozive, creând riscul producerii unor explozii violente;
 • Dacă în locuinţă se simte miros de gaz, nu folosiţi instalaţia electrică şi nu aprindeţi bricheta, chibritul etc. Deschideţi larg fereastra pentru a aerisi bine încăperea, şi dacă mirosul persistă, anunţaţi echipele de intervenţie specializate.

Tot în data de 27.08.2017, la ora 20.50, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament  în municipiul Rm. Vâlcea, str. Ion Referentaru.

Până la stingerea incendiului, au ars: hota aragazului, tocăria unei ferestre și o parte din mobilierul de bucătărie. De asemenea au fost degradate aragazul și circa 150 m.p. zugrăveală.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  producerea unui scurtcircuit din cauza conductorilor electrici izolați necorespunzător.

Pentru prevenirea unor situaţii asemănătoare, ISU Vâlcea vă recomandă să respectați următoarele reguli:

 • nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
 • nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
 • nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan;
 • nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea;
 • instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
 • verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

În aceeași zi, la ora 23.08, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un tir în localitatea Milcoiu, pe DN 7.

Până la stingerea incendiului, au ars: circa 40 % din autotractor și s-au degradat 6 paleți cu plăci PAL melaminat.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  producerea unui scurtcircuit din cauza conductorilor electrici izolați necorespunzător.

Tot în data de 27.08.2017, la ora 23.40, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje în localitatea Lungești.

Până la stingerea incendiului, au ars: circa 2 tone de furaje

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  folosirea intenționată a unei surse de aprindere pentru generarea incendiului.

În perioada 25 – 28 august 2017, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea a 10 incendii de miriște, vegetaţie uscată în localităţile: Berbești, Dobroteasa (județul Olt), Fârtățești, Ionești, Olanu, Orlești, Măldărăști, Prundeni, Rm. Vâlcea (str. Posada  și Toporașilor) şi Ștefăneşti.

Până la stingerea incendiilor, au ars: materiale combustibile de la 4 autoturisme (la un parc de dezmembrări din localitatea Ionești); aproximativ 4 ha miriște și 6 ha de vegetaţie uscată.

La cele 10 incendii, cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Având în vedere faptul că majoritatea incendiilor, din ultima perioadă, s-au produs la vegetaţie uscată, iar la baza izbucnirii acestora a stat neglijenţa, pompierii militari recomandă să se ţină cont de următoarele măsuri de prevenire a producerii incendiilor:

 • Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
 • În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

 • condiţii meteorologice fără vânt;
 • parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
 • izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
 • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
 • asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
 • asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
 • asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.

Se continuă intervenția de stingerea a incendiului, cu două autospeciale, la depozitul de deșeuri menajere din localitatea Măldărăști. Aici au ars deșeuri menajere pe o suprafață de aproximativ 1 ha.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here