Ministrul Mediului luat la întrebări de Cristian Buican, cu privire la dezastrul ecologic din Măldărești

0

Încă din prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă, deputatul Cristian Buican i-a adresat o interpelare doamnei Ministru al Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, prin care i-a solicitat, de îndată, prezentarea rezultatelor măsurătorilor întreprinse privind calitatea aerului din zona Horezului.

Urgența demersului deputatului Cristian Buican vine ca răspuns la faptul că de 14 zile, cetățenii din zonă respiră un aer înnecăcios, cu miros insuportabil de plastic ars și ca urmare a nemulțumirii manifestate de foarte mulți cetățeni din zona Horezului, care acuză, pe bună dreptate, lipsa de informații publice venite din partea instituțiilor abilitate privind calitatea aerului din zonă, precum și lipsa oricărei recomandări oficiale pentru populație privind riscurile la care sunt supuși.

În cadrul aceleiași interpelări, parlamentarul Cristian Buican îi atrage atenția doamnei Ministru și asupra lipsei de implicare a autorităților competente în rezolvarea acestei probleme, înainte de vizita guvernamentală întreprinsă în data de 26 august 2017, în ciuda faptului că incendiile de la groapa de gunoi de la Măldărești au izbucnit încă din data de 18 august.

Președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că lipsa de implicare a autorităților responsabile în rezolvarea problemei este una anormală și tocmai de aceea i-a comunicat doamnei Ministru faptul că locuitorii din 8 localități din județul Vâlcea, de peste 14 zile, sunt afectați de mirosul îngrozitor și de fumul dens și înnecăcios degajat în urma arderii gropii de gunoi din comuna Măldărești. (…) Pe lângă două ședințe operative și încercările de a stinge aceste incendii cu apă și spumă de către angajații ISU Vâlcea, timp de 10 zile nu s-a luat nicio altă măsură pentru protejarea sănătății populației. De asemenea, în ciuda urgenței maxime în rezolvarea acestei situații, în ședința de Guvern din data de 31 august 2017 nu a fost dezbatută și aprobată Hotărârea de Guvern privind alocarea de fonduri în vederea acoperirii cu pământ a zonelor incendiate pentru a stinge incendiile de la această groapă de gunoi. Pe cale de consecință, locuitorii din zonă vor fi nevoiți să mai aștepte cel puțin o săptămână până la demararea procedurilor privind stingerea acestor incendii, timp în care vor fi nevoiți să respire un aer poluat”.

Parlamentarul liberal Cristian Buican i-a solicitat doamnei Ministru al Mediului să îi pună la dispoziție, de îndată, ”rapoartele instituțiilor abilitate privind calitatea aerului, cât mai urgent, pentru a fi informați cetățenii din zonă”.

”Cetățenii din 8 localități din zona Horezului trăiesc, de mai bine de 14 zile, un coșmar, iar autoritățile responsabile (Prefectura, Garda de Mediu, Guvernul), au un ritm de melc în rezolvarea problemei. Oamenii sunt disperați, aerul este irespirabil și de 14 zile nicio instituție abilitată nu oferă recomandări pentru populație privind riscurile la care sunt supuși și nici nu au prezentat dovezi credibile (măsurători oficiale ale calității aerului) care să demonstreze netoxicitatea aerului respirat. În rândul cetățenilor din zonă există îngrijorări legitime privind nivelul de dioxină degajat în urma incendiilor de la groapa de gunoi de la Măldărești, precum și a altor compuși nocivi pentru sănătatea populației ținând cont de faptul că acolo ard plastice și alte deșeuri menajere” a declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here