Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 februarie 2019 a inculpaţilor:
– Găman Vasile – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat și violare de domiciliu;
– minor I.E.A. în vârstă de 17 ani – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat și violare de domiciliu;
Aceştia urmează să fie prezentaţi Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat următoarele:
În seara zilei de 6 februarie 2019, cei doi inculpați au hotărât să exercite acte de violenţă asupra lui R.G. din comuna Tomşani, în vârstă de 80 ani, pentru a-i sustrage o sumă de bani pe care credeau că acesta o deţine, motiv pentru care au pregătit, premeditat comiterea faptei, luând asupra lor o coadă de topor din lemn, mănuşi şi mai multe pungi din plastic ce urmau a fi folosite pentru a nu lăsa impresiuni papilare.
În acest context, în timpul nopții de 6 spre 7 februarie 2019, inculpații au pătruns fără drept în curtea și locuința victimei R.G. pe care l-au găsit dormind în dormitor, pe un pat, aşezată pe partea stângă a corpului. În aceste împrejurări, în realizarea scopului infracţional, în timp ce inculpata minoră I.E.A. a luminat cu lanterna telefonului mobil patul pe care dormea victima asigurând astfel vizibilitate inculpatului Găman Vasile, acesta din urmă l-a lovit pe R.G., în timp ce dormea, de mai multe ori, în cap cu coada de topor, producându-i multiple leziuni în zona capului, provocând decesul victimei.
După exercitarea acestor acte de agresiune, cei doi inculpați au sustras din locuință suma de 1000 lei.
În cauză, procurorii au colaborat cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea.
Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt, şi în vederea stabilirii răspunderii judiciare.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.