Marţi, 12 septembrie 2017, Comisia de Muncă din cadrul Camerei Deputaţilor a adoptat un aviz favorabil asupra PL-x 210-2017 propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 215/2001 a administraţiei publice locale. Acest proiect a fost depus de către 30 de parlamentari UDMR şi prevede o serie de modificările ale Legii 215/2001 a administraţiei publice locale în sensul de a scădea pragul de la care administraţiile locale şi instituţiile din subordinea lor sunt obligate să asigure folosirea limbii materne, de la 20% în prezent, la doar 10%. Mai mult decât atât, acest proiect de lege doreşte şi introducerea unui prag alternativ, stabilit în funcţie de numărul de locuitori ai unităţii administrative, prag ce poate ajunge şi la doar 2% din populaţia localităţii respective. Astfel, dacă acest proiect de lege ar fi adoptat în forma iniţiatorilor, formă avizată favorabil de către Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor, s-ar putea ajunge ca majoritatea localităţilor din România să fie obligate să folosească limba maghiară sau să pună plăcuţe bilingve la intrarea şi ieşirea din localitate.
Din păcate, de dragul asigurării unei majorităţi parlamentare confortabile, reprezentanţii PSD cedează solicitărilor celor de la UDMR, fără să se gândească la consecinţe. După ce au defilat în campaniile electorale cu mesaje naţionaliste, precum „Mândrii că suntem Români!”, reprezentanţii PSD îşi arată acum adevărata faţă. Dacă această lege trece în forma propusă de iniţiatori şi avizată de către membrii Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, toate localităţile din România care au 2% din populaţie maghiari, sau altă etnie, vor fi obligate să folosească şi limba maternă respectivă. Trebuie subliniat că PSD deţine majoritate în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor şi că acest aviz a fost discutat, în „regim de urgenţă”. Sunt curios cum îşi justifică votul favorabil cei doi deputaţi PSD de Vâlcea membri în Comisia de Muncă.
Este regretabil că reprezentanţii PSD, exact acum înainte de Centenarul Marii Uniri, doar pentru a-şi asigura o majoritate confortabilă în Parlament, cedează la toate solicitările celor de la UDMR şi divizează şi mai mult populaţia. Acesta este un subiect sensibil care poate degenera destul de repede, mai ales din cauza exacerbării unor tendinţe naţionaliste, tot de către cei de la PSD. În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, România, cu actuala legislaţie, reprezintă un model de urmat în Uniunea Europeană şi nu cred că este nevoie de modificări legislative privind drepturile minorităţile.
Deputat
Cristian Buican