Violonistul Maxim Vangerov: „La Sibiu, publicul a fost grozav”

0

Marele violonist Maxim Vengerov a susținut în premieră, vineri 22 septembrie, un recital extraordinar la Sibiu, în cadrul „Festivalului Internațional George Enescu”. Însoțit de bunul său prieten, pianistul Vag Papian, cei doi mari muzicieni au cântat aproape două ore în fața publicului. Datorită atmosferei incredibile de la Sala Thalia, Maxim Vagerov s-a întors de patru ori pe scenă, chemat de spectatori și a oferit patru bisuri. La finalul evenimentului, cei doi muzicieni au acordat timp de aproximativ o oră autografe.

Violonistul Maxim Vangerov a mulțumit publicului sibian și a declarat că s-a simțit extraordinar la Sibiu: „Mi-a făcut cu adevărat plăcere să vin la Sibiu și să susțin acest recital, parte a extraordinarului Festival Enescu. A fost un public grozav, iar sala este foarte frumoasă. În stil italian. Mi-a plăcut acustica și atmosfera de aici. George Enescu este idolul meu, exemplul meu muzical, o adevărată legendă. Nu a fost doar un extraordinar de bun violonist, pianist, dirijor, dar de asemenea și profesor, compozitor, care a produs foarte mulți studenți extraordinari. Acest lucru justifică faptul că prezența lui există în lume ca un exemplu pentru generațiile care l-au urmat. ” (Maxim Vengerov)

Sala Thalia a fost plină de spectatori, unii au venit special din altă țară pentru Maxim Vengerov: „M-am simțit foarte bine. A fost un concert deosebit. Am venit din Germania special pentru acest spectacol. E prima dată când îl ascult pe Maxim Vengerov, l-am văzut doar la televizor. Publicul din această seară este extraordinar și cred că și artiștii simt asta. Am vrut foarte mult să merg la mai multe recitaluri care au fost organizate la Sibiu, dar n-am mai prins bilete.”

Un alt spectator, iubitor al muzicii clasice, a reușit să ajungă la toate cele cinci recitaluri marca „Enescu”, organizate la Sibiu: „Am fost la toate recitalurile din plăcerea de a asculta muzică bună, pentru că și la noi, la Sibiu, merită să fie audiate asemenea concerte și mai ales într-un cadru atât de internaționalizat cum e Festivalul Enescu. E o notă aparte faptul că s-au realizat mai multe recitaluri și însuși faptul că sunt recitaluri este ceva deosebit pentru că noi ne-am obișnuit mai mult cu concerte, cu recitaluri mai puțin. E și un fel de cultură muzicală în plus față de cea cu care eram noi obișnuiți. Ce am văzut până acum mi s-a părut colosal. Nu sunt muzician de meserie, nu sunt nici critic muzical, sunt doar iubitor. Însă, mie mi se pare că într-adevăr ce-am ascultat zilele aceastea la Sibiu, este de elita mondială a muzicii simfonice. Mi-ar plăcea să continue această tradiție a recitalurilor Enescu la Sibiu. ”

„Recitalurile George Enescu, la Sibiu”, proiect în premieră

Peste 1100 de persoane au participat la cele cinci evenimente din cadrul proiectului „Recitalurile George Enescu, la Sibiu”. Dintre acestea, 15% au fost spectatori veniți din alte țări, 45% spectatori din alte orașe din țară și 45% spectatori din județul Sibiu.

Recitalurile Festivalului Enescu la Sibiu au fost co-organizate de Asociația Culturală Play și Camera de Comerț, Industrie și Agricultura Sibiu, în parteneriat cu Consiliul Județean și Primăria Municipiului Sibiu.

„Este o mare realizare că am putut aduce la Sibiu cinci concerte din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, dintre care două au fost cap de afiș în cadrul acestei ediții. Iar faptul că sălile de la Sibiu au fost arhipline, cu peste 1.100 de spectatori, ne arată că nu am greșit când am gândit această formulă. Un mare merit îl are aici directorul executiv al Festivalului Enescu, Mihai Constantinescu, pentru că a avut curajul și inspirația de a propune unui oraș din țară o formulă extinsă, închegată, cu cinci recitaluri. A fost un test atât pentru noi ca organizatori cât și pentru spectatori. Nu știam dacă vor veni oamenii la concerte, mai ales că am avut evenimente și lunea și joia, însă, am fost bucuroși șă vedem că toate concertele au fost sold out, iar muzicienii au fost încântați de publicul de aici. E un proiect unic pentru Sibiu, spectatorii ne-au convins că merită să continuăm acest demers, pentru că Sibiul are public pentru recitaluri de excepție.

Iată că Sibiul devine astfel primul oraș din România care găzduiește, la 10 ani de când a fost Capitală Culturală Europeană, toate cele trei evenimente culturale majore ale României: Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, Festivalul Internațional George Enescu și TIFF. Nu cred e o întâmplare, ci mai degrabă, e o evoluție firească”, a declarat Cosmin Marcu-manager proiect „Recitalurile Enescu, la Sibiu”.

„Recitalurile George Enescu, la Sibiu” s-au desfășurat în perioada 10- 22 septembrie.

În premieră au cântat la Sibiu artiști internaționali celebri: Ansamblul L’Arpeggiata și contratenorul Philippe Jaroussky, Cvartetul Diotima, pianista Victoria Vassilenko, violonistul Erzhan Kulibaev și celebrul violonist Maxim Vagerov alături de pianistul Vag Papian.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here