Contract semnat între România și Bulgaria, privind furnizarea reciprocă de urgență a energiei

0

Contractul semnat între Transelectrica și Elektroenergien Sistemen Operator (ESO EAS) are la bază principiul european al solidarității. În cadrul reuniunii interguvernamentale româno-bulgare, cele două companii au semnat un contract privind furnizarea reciprocă de urgență a energiei din afara țării, pentru securizarea serviciilor, între sistemele energetice ale celor două țări.

Documentul semnat între România și Bulgaria creează mecanismul de ajutor de avarie la care operatorii de sistem și transport din cele două țări pot apela doar dacă înregistrează o situație critică, în sistemul energetic național.

Procedura de notificare și obținere a ajutorului se derulează astfel: operatorul aflat în dificultate solicită operatorului de transport din statul vecin o livrare a unei cantități de energie electrică în sistem, necesară pentru câteva ore. În urma acestei solicitări, statul care primește cererea de ajutor o va accepta sau respinge, în funcție de situația în propriul sistem național, de rezervele de care dispune și dacă ajutorul nu-i afectează tranzacțiile pe piețele de energie electrică.

“Contractul semnat între Transelectrica și Elektroenergien Sistemen Operator are la bază principiul european al solidarității”, afirmă ministrul Economiei, Gheorghe Șimon.

“Ședința comună cu guvernul Bulgariei este un eveniment de maximă importanță pentru ambele state, datorită legăturilor existente între noi, a istoriei dar și a perspectivelor comune. Toate acestea pot genera efecte pozitive în economiile României și Bulgariei”, spune ministrul Șimon. El remarcă destinul european comun al celor două țări, primite în același timp în UE.

“Din această perspectivă europeană privim cooperarea economică româno-bulgară, istoria comună în dezvoltarea sistemelor electroenergetice. Să nu uităm că, întotdeauna, colaborarea transfrontalieră generează valoare adăugată în raporturile și relațiile internaționale”, adaugă demnitarul român.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here