Parlamentul European actualizează legislația pentru protecția confidențialității comunicațiilor electronice

0

Parlamentul European actualizează legislația de protecție a datelor pentru a include noi forme de comunicare, cum ar fi WhatsApp și alte programe de mesagerie instantanee. Scopul este acela de a proteja mai bine intimitatea oamenilor.

Marju Lauristin / Raportor S&D: “Suntem deseori întrebați următorul lucru: avem deja o reglementare privind protecția datelor, de ce avem nevoie de o alta, privind confidențialitatea comunicațiilor electronice? Reglementarea privind protecția datelor acoperă doar datele personale, cum ar fi data de naștere, adresa și alte lucruri bine definite, cum ar fi informațiile structurate din bazele de date etc. Dar comunicațiile electronice se desfășoară continuu. Tinerii trimit mesaje pe smartphone-uri non-stop, comunică în toate modurile posibile, trimit fotografii pe Instagram etc. Iar acestea nu sunt date personale.

Sunt comunicații personale – comunicații care ne dezvăluie gusturile, interesele, poate chiar și starea de sănătate, prietenii, dușmanii, contactele, iar din acest motiv, sunt extrem de importante. Confidențialitatea în mediul electronic protejează viața privată și intimitatea fiecăruia dintre noi. Înseamnă că tot conținutul este protejat, dar nu doar conținutul, ci și metadatele, adică cei cu care vorbim, cărora le trimitem mesaje, duratele convorbirilor, locurile din care sunăm, etc. De asemenea, dispozitivele de comunicații sunt acoperite de noua reglementare, pentru ca nimeni să nu poată realiza modificări asupra telefoanelor noastre, să ne trimită programe, cookie-uri etc. fără consimțământul nostru.

Prin această nouă lege încercăm să avem o abordare granulară: oamenii trebuie să își poată da consimțământul pentru diverse tipuri de cookie-uri, astfel încât să știe ce anume permit și ce anume nu permit”.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here