Asociația PRO DEMOCRATIA – Club Craiova: Încercările de reabilitare a fostei Securități ceaușiste încalcă flagrant principiile democrației

0

Încercările de reabilitare a fostei Securități ceaușiste încalcă flagrant principiile democrației, ale statului de drept și sunt în total dezacord cu valorile Uniunii Europene

Asociația PRO DEMOCRATIA – Club Craiova își exprimă consternarea și protestul public cu privire la așa-zisul eveniment cultural organizat în ziua de 18 ianuarie 2018, la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, în cadrul căruia, sub pretextul lansării volumului „Iulian N. Vlad. Confesiuni pentru istorie”, scris de fostul ofițer al Securității ceaușiste, șeful de cabinet al lui Iulian Vlad, ultimul comandant al Securității, generalul SRI în rezervă Aurel I. Rogojan, s-a încercat reabilitarea memoriei lui Iulian Vlad.

Asociația PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova consideră că este un semn de profundă anormalitate și de gravă degradare a democrației, faptul că o instituție publică de cultură, subordonată și finanțată de Consiliul Județean Dolj din banii cetățenilor, într-un stat membru al Uniunii Europene, a găzduit un asemenea eveniment.

Asociația PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova reamintește că regimul comunist din România și implicit, Securitatea, a fost condamnat prin Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Raportul Tismăneanu), prezentat prin discursul ținut de Președintele Republicii, Traian Băsescu, în 18 decembrie 2006, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului României, mesaj oficial de condamnare a regimului comunist publicat în Monitorul Oficial.

Conform Raportului Tismăneanu, printre „principalele trăsături ale sistemului comunist din România”, se evidențiază „represiunea generalizată şi rolul central al poliţiei secrete (Securitatea). Securitatea a fost aşadar o instituţie ilegală, ilegitimă şi criminală de la începutul şi până la sfârşitul ei.” (Raportul Tismăneanu pag.14)

Securitatea comunistă a infestat și terorizat absolut toate zonele societății românești, „înfiinţată la mijlocul anului 1948, Securitatea (şi Trupele sale speciale, ajutate direct de Miliţie) a reprezentat principalul instrument al represiunii comuniste împotriva poporului român. Modalităţile de a exercita teroarea au fost multiple, începând cu represiunea violentă: arestări, anchete, torturi, stabilirea condamnărilor (justiţia, în special cea militară era practic aservită Securităţii), continuând cu teroarea psihologică – organizarea unei formidabile reţele de informatori, punerea la punct a unui diabolic sistem de diversiune şi dezinformare a maselor, ameninţări, şantaj şi încheind cu presiunile făcute asupra întregului aparat de stat, economic şi administrativ.” (Raportul Tismăneanu pag.159)

În același Raport Tismăneanu se arată foarte clar că „Securitatea a reprezentat „braţul înarmat al partidului”, menirea ei fiind aceea de a impune, prin teroare şi diversiune, dictatura comunistă. Puterea Securităţii era practic fără limite, chiar şi activiştii de partid şi de stat de rang temându-se de această organizaţie diabolică. Având în vedere scopurile sale, este o aberaţie să se aprecieze că au existat „securişti buni” alături de cei răi.” (Raportul Tismăneanu pag.166)

Considerăm că evenimentul organizat în ziua de 18 ianuarie 2018, la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, confirmă ceea ce se spune în Raportul Tismăneanu, anume că „prin ’89, Securitatea era de mai multă vreme un rău banal. La fel a rămas până astăzi, când structurile ei continuă să impregneze societatea. Moştenitorii ei sunt clasa politică a foştilor activişti, securişti şi informatori, care au tot interesul să păstreze în continuare, sub acoperirea unui discurs de subestimare a răului, cât mai puţin ştirbite structurile şi puterea ei. Voinţa politică a fostei Securităţi şi a fostului activ al partidului comunist, dominantă în România ultimilor ani şi tradusă în decizii parlamentare sau administrative, face ca moştenirea trecutului comunist, între care arhivele sunt doar o mică parte, în comparaţie cu puterea economică şi cea politică, să fie administrată tot de cei ce au susţinut vechiul regim.” (Raportul Tismăneanu pag.176)

Asociația PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova reafirmă adevărul demonstrat, cu probe incontestabile, atât în Raportul Tismăneanu, cât și prin activitatea Consiliului Național pentru Studierea Arhievelor Securități, anume că „regimul comunist din România a fost ilegitim şi criminal.” (Raportul Tismăneanu pag.637)

În consecință, Asociația PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova solicită managerului Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, dl. Dindirică Lucian, care a fost gazda și moderatorul evenimentului, să-și prezinte demisia de onoare. În caz de refuz, Asociația PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova solicită public Președintelui Consiliului Județean Dolj, domnului Ion Prioteasa, precum și membrilor Consiliului Județean Dolj să dispună demiterea din funcție a managerului Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

Carla Stoica,
Președinte
Asociația PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here