Se anunță o decizie guvernamentală cu un puternic impact financiar asupra profesorilor din sistemul preuniversitar, decizie care va fi impusă fără consultare publică.
În următoarea ședință de guvern, se va pleda pentru adoptarea unei hotărâri prin care se vor reașeza sporurile profesorilor din preuniversitar. Guvernul evită intenționat să vorbească despre consultarea publică a propunerii de hotărâre guvernamentală, ocolind un subiect din care nu poate ieși cu fața curată.
Pripa cu care decizia privind sporurile profesorilor este împinsă spre aprobare în proxima ședință de guvern se datorează în primul rând unei tendințe inexplicabile de a reduce semnificativ sporurile din sistemul de salarizare a profesorilor. Din declarațiile publice, putem deduce că vor fi modificări la sporurile pentru performanță, cât și la gradația de merit. E evident că această nouă decizie, ce va fi luată în grabă, va amplifica un mecanism de control creat asupra școlilor și profesorilor, sporurile urmând să fie reduse, pe de o parte, dar și condiționate discreționar prin dirijarea criteriilor de acordare de la centru, prin inspectoratele școlare. Lipsa consultării publice pe subiect ne îndreptățește să ne așteptăm la ce e mai rău.
Hotărârea privind sporurile vine într-un context în care guvernul a luat de curând decizia prin care inspectoratele școlare, dar și directorii școlilor, răspund de încadrarea în bugetul aprobat, primarii fiind practic scoși din responsabilitatea publică aferentă domeniului, ocupându-se doar de clădirile școlilor, tot ceea ce se realizează în privința finanțării școlilor rămânând la decizia Ministerului Educației, prin structurile locale. Reorganizarea sporurilor pare a face parte din planul disperat de reducere a cheltuielilor în 2018.
Se dovedește, încă o dată, că generozitatea financiară a PSD-ALDE în 2017 a fost doar o minciună. Guvernarea pesedistă încearcă acum să acopere acele măriri tăind tot de la cei cărora le-a crescut salariile. Lipsă gravă de viziune și de eficiență managerială, lipsa de înțelegere a mecanismelor macroeconomice, dublate de interesele electorale, îi aduce pe români în situația de a-și plăti din propriile buzunare măririle salariale de anul trecut. Suntem abia în 24 ianuarie și am ajuns să discutăm deja despre scăderea veniturilor profesorilor. Oare care vor fi următoarele victime ale pesediștilor?
Deputat Marilen Pirtea (Grup PNL)