Ceremonie militară și religioasă dedicată soldaților din Primul Război Mondial organizată la Perișani

0

În urmă cu aproape 1 an de zile, respectiv în luna august a anului 2018, prefectului Florian Marin i-a fost prezentat de către conducătorii a 2 instituții din județ, un proiect cu legătură de suflet și istorică, legat de manifestările din Anul Centenarului Marii Uniri, respectiv acela al explorării arheologice din zona Poiana Spinului, unde fuseseră găsite anterior fragmente de oseminte ce se presupuneau a aparține soldaților din Primul Război Mondial.

Fără ezitare, prefectul Florian Marin, a dat curs inițiativei și iată că după 11 luni de zile, ceva ce părea a fi o incertitudine a devenit realitate.

Vineri, 5 iulie 2019, va avea loc în organizarea edililor din Perișani și Titești, cu sprijinul Garnizoanei Vâlcea și a Consiliului Județean Vâlcea, o ceremonie militară și religioasă dedicată înhumării osemintelor eroilor români căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, în pășunea Poiana Spinului din localitatea Perișani.

Dincolo de momentul festiv, nu trebuie totuși uitat efortul unor oameni și al unor instituții care au desfășurat efectiv lucrările de recuperare și punere în demnitate a osemintelor acestor eroi.

Astfel, la inițiativa directorului SRI Vâlcea de la acea dată, Ciprian Constantin și a șefului Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vâlcea, Ionuț Pîslaru, cu largul sprijin al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor s-au parcurs mai multe etape, până când acest proiect să devină realitate.

De asemenea, trebuie amintită contribuția directorului Muzeului Județean de Istorie Vâlcea, Claudiu Tulugea care a coordonat lucrările în șantierul arheologic din localitatea Perișani.

În egală măsură se cuvin mulțumiri reprezentanților instituțiilor implicate, respectiv: Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, Serviciului de Medicină Legală Vâlcea, Inspectoratului Județean de Jandarmi Vâlcea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea, Direcției pentru Cultură Vâlcea și Arhiepiscopiei Râmnicului.

Prin implicarea tuturor celor menționați, s-a scris o pagină de istorie județeană și națională.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here