ISU „Drobeta” şi-a evaluat activitatea pe anul 2017

0

Joi, 25 ianuarie 2018, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „DROBETA” al Judeţului Mehedinţi şi-a evaluat activitatea pe anul 2017, în cadrul unei conferinţe, găzduită de Sala Virgil Ogăşanu din cadrul Palatului Culturii “Teodor Costescu”, municipiul Drobeta Turnu Severin.

La ceas de bilanţ, evenimentul a fost onorat cu prezenţa secretarului de stat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, doctor Raed ARAFAT, prefectul Judetului Mehedinţi, profesor Nicolae DRĂGHIA, reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, dar şi conducătorii instituţiilor reprezentate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu care noi colaborăm.

Potrivit raportului prezentat de inspectorul şef al ISU Drobeta, colonel Florentin Dragomir, în anul 2017, pompierii mehedinţeni au desfăşurat 6256 de  misiuni, în medie câte 17 pe zi, dintre care 5257 de intervenţii în situaţii de urgenţă – 3518 intervenţii SMURD şi 1739 intervenţii, diferenţa reprezentând-o alte misiuni şi acţiuni operative (recunoaşteri în teren), dar şi desfăşurarea a 42 de exerciţii cu forţe şi mijloace în teren.

Pe timpul efectuării misiunilor, au fost salvate: 55 de persoane: (49 adulţi şi 6 copii), bunuri în valoare de 92.995.320 lei şi 53 de animale, fiind asistate medical 3.521 de persoane, dintre care 3.199 adulţi şi 322 copii

Un element de noutate pentru anul 2017 a fost implicarea personalului subunităţilor de intervenţie în peste 125 de activităţi de informare şi educare preventivă a populaţiei în unităţile de învăţământ, desfăşurate pe timpul misiunilor de recunoaştere, unele dintre ele realizându-se împreună cu specialiştii Inspecţiei de Prevenire.

Pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă s-a urmărit creşterea nivelului de pregătire şi educaţie a populaţiei şi autorităţilor publice locale în domeniul situaţiilor de urgenţă, prin crearea unei culturi preventive în rândul acestora, dar şi creşterea nivelului de siguranţă al comunităţii. Astfel, au fost planificate şi desfăşurate activităţi de prevenire, îndeosebi la obiectivele puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu (49 construcţii neautorizate la sfârşitul anului 2017, faţă de 72 construcţii la începutul aceluiaşi an) şi la obiectivele relevante din punct de vedere al riscului la incendiu, a celor unde se înregistrează mari afluenţe de public şi a clădirilor de patrimoniu. Au fost emise 43 de avize şi 85 de autorizaţii de securitate la incendiu.

În anul 2017, s-au desfăşurat 740 de controale, constatându-se 3393 de deficienţe. Dintre acestea 475 au fost înlăturate pe loc, 2079 fiind sancţionate contravenţional. Au fost aplicate 341 de amenzi, în cuantum de 322700 lei şi 1738 de avertismente.

Totodată, a fost intensificată activitatea de informare preventivă în zonele vulnerabile din judeţ (comunităţi sărace sau izolate, ori expuse la riscuri naturale etc.) prin adaptarea mijloacelor de diseminare şi a mesajului în raport cu gradul de pregătire a persoanelor vizate, fiind efectuate 92 acţiuni de informare preventivă, altele decât cele desfăşurate pe timpul controalelor, materializate prin campanii desfăşurate cu ocazia sărbătoririi Zilei Protecţiei Civile, Ziua Pompierilor din România, Zilei de 13 – ”Ziua Informării Preventive”, Campaniilor naţionale ”RISC”, ”Nu tremur la cutremur” etc.

Asigurarea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate la incendiu rămân principale obiective ale Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „DROBETA” al Judeţului Mehedinţi.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here