Albanezi căsătoriți de conveniență cu românce, depistați de Serviciul pentru Imigrări Dolj

0

Polițiștii de imigrări din Dolj, în urma activităților specifice, au refuzat prelungirea dreptului de ședere a doi bărbați din Republica Albania, în urma constatării căsătoriilor de conveniență cu românce. Pe numele unuia dintre străini a fost emisă decizie de returnare prin care este obligat să părăsească ţara în 30 de zile, iar în cazul celui de-al doilea bărbat, întrucât nu se mai afla în România, nu a fost necesară emiterea deciziei de returnare, conform reglementărilor în vigoare. 

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Dolj, au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României a doi cetățeni străini de 28, respectiv 30 de ani, din Republica Albania, în urma constatării căsătoriilor de convenienţă cu  românce.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că cei doi străini au hotărât să se căsătorească cu românce pentru a obţine un permis de şedere în România, care le-ar facilita deplasarea într-unul din statele Uniunii Europene.

Astfel, în cursul anului 2017, aceştia au încheiat căsătoriile în faţa ofiţerului de stare civilă român, iar, ulterior, în luna decembrie 2017, respectiv ianuarie 2018, s-au prezentat cu documentele necesare la sediul Serviciului pentru Imigrări al judeţului Dolj, în vederea obţinerii dreptului de şedere, în calitate de membru de familie a unui cetăţean român.

Conform procedurilor, poliţiştii au început verificările specifice în cele două cazuri și, în urma interviului, considerat un instrument important în reliefarea vieţii reale de familie, au reieşit neconcordanţe în declaraţiile celor doi soţi. Totodată, s-a stabilit că, în ambele cazuri, coabitarea matrimonială nu există. Toate aceste aspecte au dus la concluzia că aceste căsătorii au fost încheiate de convenienţă, cu scopul de a eluda condiţiile de intrare/şedere pe teritoriul României a străinilor.

Urmare a celor constatate, conform legislaţiei în vigoare, s-a refuzat prelungirea dreptului de şedere a cetăţenilor albanezi în România, pe numele unuia dintre ei fiind emisă decizie de returnare prin care este obligat să părăsească țara în termen de 30 de zile, iar în cazul celuilalt cetățean, întrucât nu se mai afla pe teritoriul României, nu a fost necesară emiterea deciziei de returnare, conform reglementărilor în vigoare.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Inspectoratul General pentru Imigrări, întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea și combaterea acestei practici, luând în considerare atât importanța vieții de familie, cât și respectarea legislației în domeniul migrației.

************************

Din practică s-a constatat faptul că, străinii recurg la încheierea unor căsătorii de convenienţă, în vederea obţinerii unui permis de şedere pe teritoriul României, care ulterior le facilitează deplasarea în alte state europene.

Statul român ocroteşte căsătoria şi viaţa de familie, iar Convenţia Europeana a Drepturilor Omului impune o astfel de protecţie, dar obligaţia statului român încetează în momentul în care se dovedește că raporturile de familie sunt nesincere, iar cetăţeanul străin a încheiat o căsătorie de convenienţă având ca unic scop obţinerea dreptului de şedere în România.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here