Unităţile de parchet din judeţul Vâlcea: bilanţ de activități derulate în 2017

0
Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea

În anul 2017, procurorii din cadrul unităţilor de parchet din judeţul Vâlcea au acţionat în vederea aducerii la îndeplinire a atribuţiilor prevăzute în Constituţia României, Codul de procedură penală, Legea de organizare judiciară şi ordinele Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Combaterea eficientă a infracţiunilor de corupţie, evaziune fiscală și spălare de bani, a celor de violenţă, a celor îndreptate împotriva fondului forestier precum şi a patrimoniului persoanelor, cultural au constituit o prioritate în activitatea procurorilor.

Volumul de activitate la nivelul unităţilor de parchet şi pe structuri specializate

Astfel, în anul 2017, procurorii din cadrul unităţilor de parchet din judeţul Vâlcea au avut de soluţionat un număr total de 42.451 dosare penale, plângeri şi lucrări generale, din care: 26.781 dosare penale, 7.244 plângeri şi 8.426 lucrări generale.

La acest volum de activitate se adaugă participările în şedinţele de judecată şi hotărârile judecătoreşti verificate de către procurori, în vederea exercitării căilor de atac, constatându-se că în anul 2017 procurorii din judeţul Vâlcea au participat în şedinţele de judecată şi au verificat legalitatea şi temeinicia hotărârilor judecătoreşti într-un număr total de 15.525 cauze penale şi civile.

Volum total de activitate (soluţionate): 

În anul 2017 au fost soluţionate  un număr total de 25.403 dosare penale, plângeri, lucrări generale. Din acestea, au fost soluţionate 9.782 dosare penale. De asemenea, în anul 2017 au fost soluţionate  7.207 plângeri şi 8.414 lucrări generale faţă de anul 2016 când au fost soluţionate 8.242 plângeri şi 6.323 lucrări generale.

În ceea ce priveşte activitatea judiciară, numărul de participări  ale procurorilor din cadrul unităţilor de parchet din judeţul Vâlcea în şedinţele de judecată a fost în anul 2017 de 15.525 faţă de 14.248 în anul 2016, în creştere cu 10 %.

În anul 2017 au fost întocmite 750 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Se remarcă faptul că la volumul total de activitate, se înregistrează creşteri la parchetele locale Bălceşti şi Drăgăşani, precum şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, iar în ceea ce priveşte dosarele penale soluţionate, au înregistrat creşteri Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea (+15%) şi parchetele locale Bălceşti(30%), Brezoi(13%) şi Horezu(12%).

Au fost soluţionate în cursul anului 2017 la urmărire penală proprie efectuată de procuror un număr total de 256 dosare. Cea mai mare creştere la numărul de dosare soluţionate s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti, de 429 % (de la 7 la 37 dosare soluţionate).

În cursul anului 2017 au fost trimişi în judecată un număr total de 942 inculpaţi, faţă de perioada de referinţă când au fost trimişi în judecată un număr total  1125 de inculpaţi,  în scădere cu 16 %.

Din numărul total al inculpaţilor, au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv 63 de inculpaţi faţă de 47 în anul 2016, la care însă se adaugă inculpaţii faţă de care au fost dispuse alte măsuri preventive(control judiciar şi respectiv arestul la domiciliu), înregistrându-se o creştere de 34 %.

În cursul anului 2017 s-au adoptat soluţii de netrimitere în judecată faţă de 1.520 persoane, comparativ cu 1592 în anul 2016, înregistrându-se o scădere de 5 %.

În anul 2017, la urmărire penală proprie, unităţile de parchet din judeţul Vâlcea nu au înregistrat soluţii de restituire a cauzelor la procuror dispuse de  instanţele de judecată, însă s-a dispus achitarea a 3 inculpaţi, iar în urma analizelor întocmite, s-a constatat că soluţiile de achitare nu sunt imputabile procurorilor care au întocmit rechizitoriile.

Cu referire la acest sector de activitate se impune a se preciza că, în comparaţie cu anul 2016, se constată că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a scăzut volumul cauzelor soluţionate, atât ca urmare a reducerii numărului dosarelor având ca obiect infracţiuni de mare violenţă, dar şi ca urmare a preluării, la supravegherea cercetărilor penale, a unui număr mai mare de cauze de la unităţile locale de parchet, fiind totodată, soluţionate foarte multe dosare vechi, unitatea de parchet reducând considerabil stocul dosarelor mai vechi de un an de la sesizare ori mai vechi de 6 luni de la data începerii urmăririi penale.

În aceeaşi perioadă au fost soluţionate mai multe cauze complexe, fiind trimişi în judecată inculpaţi cu calităţi speciale, respectiv funcţionari din cadrul unor primării, lucrători de poliţie, directori de şcoli ş.a.

La supravegherea cercetărilor penale, în anul 2017, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea au fost de soluţionat 845 cauze, în creştere cu 27% faţă de anul 2016, când au fost de soluţionat 664 cauze.

Au fost preluate 535 dosare de la parchetele la care schema de procurori nu a fost completă ori volumul de activitate era ridicat, respectiv Rm.Vâlcea, Bălceşti şi Brezoi, în vederea echilibrării volumului de activitate al parchetelor, precum şi în alte cazuri punctuale la solicitarea unităţilor locale de parchet sau din oficiu, comparativ cu anul 2016 când au fost preluate 304 dosare.

Prin rechizitoriu şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, în anul 2017 au fost soluţionate 79 cauze, faţă de 67 cauze în anul 2016, creşterea fiind de 15,1%.

Au fost trimişi în judecată 105 inculpaţi, în stare de libertate, faţă de anul 2016 când au fost trimişi în judecată 95 inculpaţi, înregistrându-se o creştere de 11%.

Activitatea desfăşurată de unităţile de parchet din judeţul Vâlcea în anul 2017  în sectorul  judiciar

Procurorii parchetelor din judeţul Vâlcea care şi-au desfăşurat activitatea în sectorul judiciar, în anul 2017, au înregistrat un număr de 15.525 de participări în şedinţele de judecată, hotărâri verificate şi căi atac declarate.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here