Activități comune ale IPJ Mehedinți și SJA Mehedinți, desfășurate în cadrul Săptămânii Prevenirii criminalității

0

O preocupare permanentă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi este creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor prin activităţi de prevenire şi combatere a criminalităţii.

Astfel, la data de 23 mai 2018, cu ocazia zilei dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu Poliţia municipiului Orşova și Compartimentul Relații Publice au  desfăşurat o acţiune proactivă la Clubul Pensionarilor din municipiu.

Scopul acţiunii a constat în informarea cât mai multor cetăţeni, pentru prevenirea infracţiunilor de furt şi înşelăciune prin metoda “Accidentul”.

Informarea persoanelor vârstnice, potenţiale victime ale diferitelor infracţiuni, prin adresarea de sfaturi utile pentru liniştea şi siguranța familiei, asigurarea locuințelor şi identificarea riscurilor la care se expun, au fost doar câteva dintre obiectivele avute în vedere de organizatori.

Ulterior s-a desfășurat o acțiune stradală în municipiul Orșova ce a constat  în distribuirea de pliante şi discuţii cu cetăţenii pentru prevenirea furturilor din locuinţe, din auto, din buzunare, poșete, genți cât și a infracțiunilor de înșelăciune prin moduri de operare ”deosebite”.

În cadrul colaborării privind activitățile preventive derulate de structurile MAI, la întâlnire au participat și polițiști din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Mehedinți, care le-au prezentat cetățenilor aspecte din activitate legate de fenomenul corupției și infracțiunilor asociate faptelor de corupție,  fiind distribuite și pliante.

Întâlnirea a fost interactivă, poliţiştii luând cunoştinţă de problemele cu care se confruntă această categorie de cetăţeni, asigurându-i de implicare în soluţionarea lor.

Acțiuni asemănătoare au fost realizate și în cursul zilei de 22 mai a.c.,  în colaborare cu Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național ”Gheorghe Țițeica” din municipiul Drobeta Turnu Severin, ocazie cu care a fost lansată o campanie de prevenire a criminalității informatice, bullying-ului și cyber-bullying-ului.

Principale probleme abordate cu elevii au fost: prevenirea  situațiilor de bullying și cyberbullying, oferirea unor infomaţii teoretice din materialele de suport tematice pentru prevenirea unor infracțiuni precum amenințarea, șantajul, și hărțuirea pe site-urile de socializare, cât și modalități de protecție și de raportare.

De asemenea, polițiștii au desfăşurat o activitate educativ-preventivă la Şcoala Gimnazială ”Dimitrie Grecescu” din municipiul Drobeta Turnu Severin, ce se înscrie în cadrul campaniei naționale ”Școala Siguranței TEDI” și are ca scop informarea copiilor privind potențiale pericole și furnizarea de soluții, prin metode educative specifice vârstei lor. Beneficiari sunt elevii clasei I, ce se află la începutul unei etape importante a vieții, confruntându-se cu noi provocări și fiind în situația de a lua primele decizii fără ajutorul parinților.

Acțiunile preventive vor continua toată săptămâna în cadrul evenimentului ”Săptămâna prevenirii criminalității”.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here