Preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican: PSD îngroapă autostrada Sibiu-Piteşti

0

În urmă cu exact o lună am susţinut în plenul Camerei Deputaţilor o declaraţie politică prin care atrăgeam atenţia asupra dezinteresului şi incompetenţei reprezentanţilor PSD-ALDE din Guvern privind gestionarea proiectului autostrăzii Sibiu-Piteşti. Iată că, în aceste zile, atât presa locală cât şi cea centrală confirmă îngrijorările subsemnatului privind imaturitatea proiectului acestui tronson de autostradă.

Astfel, prin intermediul unei adrese a Ministerului Finanţelor Publice din noiembrie 2017, aflăm că „pentru proiectul de investiţii publice Autostrada Sibiu-Piteşti nu au fost îndeplinite cerinţele prevăzute pentru criteriul 2.3 – Impactul de mediu al proiectului corespunde legislaţiei în vigoare”.

Acum o lună atrăgeam atenţia asupra faptului că proiectul tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti nu îndeplineşte toate condiţiile pentru a putea beneficia de finanţare europeană, fapt confirmat chiar de Comisarul European, doamna Corina Creţu. Acum, aflăm că lipsa acordului de mediu pentru întreg tronsonul de autostradă reprezintă o cerinţă obligatorie şi pentru finanţarea guvernamentală.

Concluzia e una singură: în acest moment, tronsonul de autostradă Sibiu-Piteşti nu are asigurată finanţare (europeană sau naţională), conform legislaţiei în vigoare.

Reiterez o parte din criticile prezentate colegilor din Camera Deputaţilor şi atenţionez reprezentanţii PSD-ALDE că fără remedierea următoarelor aspecte, acest tronson de autostradă nu se va realiza:

  • Studiul de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti nu are avizul Consiliului Tehnico-Economic, în integralitatea sa;
  • Lansarea unei licitaţii pentru un astfel de proiect de infrastructură este ilegală, dacă nu a fost obţinut în prealabil acordul de mediu;
  • Studiile de fezabilitate finalizate, adică pentru secţiunile 1 şi 5, au grave omisiuni, ce vor conduce la întârzierea termenelor, modificarea traseelor licitate, modificarea avizelor de mediu etc.
  • Elaborarea documentaţiei pentru celelalte tronsoane ale autostrăzii de către CNAIR se face netransparent şi ilegal.

Pentru mine este clar că PSD nu doreşte construcţia acestui tronson de autostradă. Se vede acest lucru de către oricine urmăreşte atitudinea şi lipsa de reacţie a reprezentanţilor PSD de la nivel judeţean şi central. Dacă le-ar păsa şi ar dori să demonstreze că urmăresc implementarea acestui proiect, ar trebui să remedieze de urgenţă aspectele semnalate mai sus.

Preşedinte PNL Vâlcea,
Deputat Cristian Buican

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here