Măsuri necesare pentru combaterea terorismului în Europa

0

Ce măsuri trebuie puse în aplicare pentru a ne proteja și a ne spori nivelul de securitate? Ce măsuri tehnologice sunt deja utilizate și cum poate tehnologia să garanteze siguranța noastră în viitor?

Atacurile teroriste din Europa au cauzat îngrijorări legate de siguranță în rândul cetățenilor europeni, iar majoritatea dorește ca UE să ia mai multe măsuri pentru combaterea terorismului. A devenit clar că amenințările comune necesită un răspuns comun. Cum ne putem proteja mai bine frontierele și cum putem preveni noi atacuri? Cum poate tehnologia să îmbunătățească securitatea noastră? UE rămâne una dintre cele mai sigure regiuni din lume, dar terorismul a perturbat paradigma acestei securități.

August Hanning / Fostul președinte al BND Serviciul Federal German de Informații: “Există, firește, consecințe ale fiecărui atac. Au existat îmbunătățiri ale aparatului de securitate și acesta a fost dotat cu tehnologie superioară. S-a luat în considerare îmbunătățirea suplimentară a legăturii între agențiile de securitate, pentru a îmbunătăți coordonarea acestora. Evident, prevenția este importantă. Factorul decisiv este capacitatea de a recunoaște un potențial atacator în timp util și a-l ține în siguranţă sub control.”

Morten Helveg Petersen / ALDE, Danemarca: “Pentru viitor este, prin urmare, esențial să perfecționăm schimbul de informații între statele membre.”

Christine Revault d’Allonnes-Bonnefoy / S&D, Franța: “Securitatea este o problemă pentru toți. Printr-o mai bună cooperare între toate părțile interesate la nivel european și național, vom putea lua măsuri eficiente împotriva amenințărilor curente.”

Fie că ajută la prevenția, sau la soluționarea infracțiunilor, Europolul susține statele membre în lupta împotriva terorismului, criminalității cibernetice sau criminalității organizate. Din luna mai 2017, autoritatea europeană de aplicare a legii poate cu mai mare ușurință să înființeze unități specializate și să facă schimb de informații cu societățile comerciale private, de exemplu să solicite Facebook să elimine paginile care aparțin Statului Islamic.

Gerald Hesztera / Șeful unității de comunicare corporativă Europol: “Un caz de referință pentru Europol, dar și pentru Europa, din nefericire, a fost reprezentat, de fapt, de atacurile de la teatrul Bataclan din Paris. Atunci, Europa a realizat faptul că amenințarea terorismului nu este singulară, dar de asemenea s-a modificat, pentru care, în mai puţin de 2 luni, Europolul a primit un centru suplimentar: Centrul european de combatere a terorismului, care acum colaborează cu statele membre.”

Jan Philipp Albrecht / Greens, Germania: “Avem un regulament, un nou regulament pentru Europol, care realizează mai mult în ceea ce privește aplicarea legii și activitatea de poliție. Este un pas important.”

Carlos Coelho / EPP, Portugalia: “Cu un Europol întărit, ne îndeplinim rolul la nivel european. Acum se așteaptă mai mult de la statele membre: mai multă cooperare, mai mult schimb de informații, o mai amplă utilizare a instrumentelor pe care acestea le au la dispoziție.”

Gările de tren, liniile de metrou și aeroporturile au fost vizate de teroriști. Într-un atac direct asupra libertății de circulație, în martie 2016, terorismul a lovit aeroportul internațional de la Bruxelles, evidențiind necesitatea găsirii unor noi procese și unor noi măsuri pentru a garanta securitatea persoanelor.

Wilfried Covent / Senior Security Expert Brussels Airport: “Există, de asemenea, o tehnologie nouă: sistemul de control automat la frontieră, biometria și PNR. PNR este Registrul cu numele pasagerilor, care va fi obligatoriu în țările europene, astfel încât toți transportatorii aerieni vor trebui să facă schimb de informații, într-o anumită bază de date, cu guvernul cu privire la călători.”

August Hanning / Fostul președinte al BND Serviciul Federal German de Informații: “La nivel european, trebuie să lucrăm la un mijloc mai bun pentru schimbul de date, comunicarea cunoștințelor și coordonarea reciprocă, cooperarea. În consecință, trebuie să îmbunătățim securitatea la frontierele externe.”

Daniel Dalton / ECR, Marea Britanie: “Introducerea verificărilor sistematice la frontierele externe ale UE este un instrument care poate contribui la combaterea creșterii numărului de combatanţi teroriști străini. Această abordare poate funcționa doar dacă există acces la date fiabile în bazele de date europene.”

Gérard Deprez / ALDE, Belgia: “Grație sistemelor de intrare/ieșire la frontieră dotate cu porți de securitate automate, sperăm, și așa va fi cu siguranță cazul, că se va reduce timpul de așteptare aferent controalelor la frontieră și va fi consolidată calitatea acestor controale, prin detectarea mai facilă a documentelor frauduloase și a fraudei de identitate.”

Schimbul de informații cu privire la persoanele care traversează frontierele externe ale UE, care rămân în UE sau solicită azil trebuie să fie rapid și eficient. Însă sistemul actual de colectare, prelucrare și schimb de date este prea complex și fragmentat.

Gerald Hesztera / Șeful unității de comunicare corporativă Europol: “UE are deja foarte multe baze de date. Problema noastră este că, foarte frecvent, aceste baze de date nu pot comunica. Trebuie să combinăm aceste date. Astfel, funcționarii europeni și autoritățile de aplicare a legii vor avea posibilitatea de a accesa același set de date și a-l consulta.”

Rachida Dati / EPP, Franța: “Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să acționăm. Trebuie să ne ridicăm la înălțimea reponsabilităților noastre și a încrederii acordate nouă de cetățenii Europei.”

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here