Voluntarii ISU Mehedinţi recrutaţi în proiectul SALVATOR DIN PASIUNE

0

Voluntarii ISU Mehedinţi, recrutaţi în cadrul proiectului SALVATOR DIN PASIUNE, seria a III-a, au  încheiat cursul de acordare a primului ajutor de bază.

La sfârşitul lunii martie, încă 27 de voluntari s-au alăturat familiei salvatorilor mehedinţeni, exprimându-şi dorinţa de a urma cursurile de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, prin încheierea unor contracte de voluntariat – fără a obţine o contraprestaţie materială. Aceştia, majoritatea elevi, au parcurs două cursuri: de instruire iniţială, care i-a familiarizat cu misiunile specifice pompierilor militari şi un curs de prim-ajutor de bază, ce a totalizat 30 de ore de pregătire.

Sâmbătă, 19 mai 2018, la sediul Detaşamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin voluntarii au susţinut primul examen, în urma căruia au dobândit trei competenţe: de a accesa şi activa sistemul de urgenţă, de a recunoaşte urgenţele cu risc vital şi de a acorda primul ajutor de bază până la sosirea echipajelor de intervenţie, precum şi de a utiliza defibrilatorul semi-automat.

Pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele şi deprinderile dobândite pe parcursul cursului, “salvatorii din pasiune” vor continua pregătirea practică sub îndrumarea echipajelor specializate, iar după parcurgerea unui număr de 240 ore, vor obţine certificatul de voluntariat şi vor putea participa la cursurile de prim-ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare.

Inspectoratul  pentru Situaţii de Urgenţă DROBETA al judeţului Mehedinţi a demarat activitatea de voluntariat în luna mai a anului 2016, în prezent, în program rămânând înscrişi 77 de voluntari din cele trei serii (20 – seria 2016, 30 – seria 2017 şi 27 – seria 2018). Zece dintre ei au primit echipament specific, ca urmare a obţinerii certificatului de voluntar, şi participă la intervenţii alături de echipajul medical SMURD. Aceştia au participat la 237 intervenţii cu echipajul SMURD şi la 79 de activităţi preventive (exerciţii, Ziua Protecţiei Civile, Ziua Pompierilor din România etc.)

Participarea la intervenţii împreună cu echipajele inspectoratului este condiţionată de absolvirea cursurilor corespunzătoare, însă voluntarii se pot implica şi în acţiunile de ajutor umanitar, precum şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.

Activitatea de voluntariat este o expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice, materializată în sprijinul acordat comunităţilor pe timpul situaţiilor de urgenţă, dar şi pentru prevenirea lor.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here