În minivacanța de Rusalii turiștii au cheltuit aproape 4 milioane de euro

0
Hotel COCOR

Peste 100.000 de turiști, dintre care 30.000 pe litoral și 40.000 în pensiuni din România, au cheltuit în minivacanța de Rusalii aproximativ 4 milioane de euro, potrivit unui studiu al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), realizat pe baza datelor furnizate de către structurile de cazare.

Pentru cei mai mulţi dintre români vacanţa de Rusalii a inceput încă de vineri 25 mai. Având in vedere ca şi luni a fost zi liberă, iar următoarea zi liberă este 1 Iunie, iar pe litoral sezonul a inceput, hotelierii au pregătit pachete pornind de la trei până la şase nopţi de cazare.

Sărbătoarea Rusaliilor a reprezentat, de fapt deschiderea sezonului estival pe litoral. Chiar daca vremea de la malul marii a fost schimbatoare si vantul a batut destul de tare, turistii s-au putut bucura si de zile insorite. Ca deobicei, structurile de cazare din nordul litoralului au fost cele mai aglomerate – Mamaia și Năvodari, dar foarte mulți turiști au ajuns și în Vama Veche. Dacă în stațiunile din sud (Saturn, Venus, Jupiter și Neptun) au sosit mai multe familii cu copii, în cele din nord şi în Vama Veche au venit în general tineri, atrași de distracție şi petreceri.

La începutul acestui sezon estival, hotelierii s-au promovat prin oferte avantajoase, tarifele fiind cu 40%-70% mai scăzute faţă de cele din sezon, iar pentru turiștii care au stat mai mult de 3 zile s-au aplicat tarifele din programul “Litoralul pentru toti”. Unii dintre turiști au achiziţionat pachete all inclusiv, altii au preferat să mănânce la putinele terase deschise. Tarifele medii au variat in functie de categoria de stele, începând de la 50 de lei pe noapte camera de 1*, 100 lei camera de 2*, 150 lei camera de 3* și pana la 350 lei de 4*.

De vreme bună pentru drumeţii s-au bucurat și cei peste 18.000 de români care au ales zona montană pentru această minivacanţă, cele mai cautate staţiuni fiind cele de pe Valea Prahovei. Costurile pentru cazare au inceput de la 120 lei/ pers pana la 500 lei/pers in hotelurile de lux. Din estimările FPTR, turistii au cheltuit la munte în jur de 3,6 milioane lei.

Aproximativ 40.000 de romani au preferat să meargă în zona rurală. În topul solicitărilor au fost pensiunile din zona Bran, Moeciu, Transfăgărășan, Valea Sâmbetei, turiștii cheltuind pentru astfel de minivacanțe aproximativ 6 milioane lei.

Tot in în această perioadă au fost solicitate și staţiunile balneare. In jur de 15.000 de români au ales să-și petreaca vacanţa la băi, pentru a beneficia de programe speciale de tratament și relaxare. Cea mai cautată staţiune a fost Băile Felix, unde pentru trei nopţi de cazare cu mic dejun, la un hotel de patru stele cu Spa, a costat 600 lei. In total, cei 15.000 de turiști au plătit pentru acest tip de vacanță aproape 2,7 milioane lei.

Un loc inedit pentru această minivacanţă a fost Delta Dunarii, o destinaţie aleasă pentru românii pasionaţi de pescuit și dornici de a petrece timpul in natură. Pentru trei nopţi de cazare la o pensiune de trei stele, cu toate serviciile incluse, preţul mediu a fost de 500 de lei de persoană.

Sunt și români care au ales să își petreacă vacanţa de Rusalii în city break-uri. Aceștia au ales ca destinații: Grecia, Spania și Turcia. Pentru o astfel de escapadă au cheltuit între 250 și 500 Euro pentru doua persoane.

Românii cu posibilităţi financiare au încercat o „punte” între cele două weekend-uri libere, alegând să meargă in destinaţii mai indepartate precum Emiratele Arabe (Dubai) sau Thailanda. În aceste cazuri, bugetul pentru două persoane a pornit de la 420 euro pană la 3000 euro pentru 7 nopti de cazare și bilet de avion inclus.

*Aceste date sunt aproximative şi au fost obţinute pe baza estimărilor realizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here