Imprimarea 3D: Parlamentul European analizează modalități de abordare a problemelor legate de proprietatea intelectuală și răspunderea civilă

0

Imprimarea 3D devine tot mai populară, iar tehnologia schimbă modul de activitate a companiilor și modul de lucru al persoanelor fizice.

Totuși, odată cu această nouă frontieră în domeniul producției apar și întrebări privind siguranța și drepturile de proprietate intelectuală, pe care Parlamentul European le abordează.

SF-ul este acum realitate. Imprimarea 3D a devenit accesibilă tuturor. De la utilizarea de consum la aplicațiile medicale, această tehnologie schimbă din temelii mediul de afaceri. Având la dispoziție imprimante de diverse tipuri, pentru utilizatori casnici sau industriali, tehnologia folosește un fișier digital pentru a crea un obiect tridimensional. Mai multe straturi de material, de obicei plastic, sunt depuse conform proiectului. De la crearea unor piese greu de găsit până la dezvoltarea de prototipuri pentru industria aviatică, această tehnologie permite personalizarea obiectelor în moduri inexistente până acum. Însă odată cu posibilitățile nelimitate apar numeroase întrebări legate de reglementări.

Nicolas Usuwiel / Antreprenor de imprimare 3D: “Dacă vând o imprimantă 3D, nu pot fi responsabil pentru ceea ce va face cumpărătorul. Există multe resurse online și oamenii pot descărca tot felul de lucruri”.

De aceea, Parlamentul analizează modalități de abordare a problemelor legate de proprietatea intelectuală și răspunderea civilă. Se dorește crearea unui cadru legal pentru serviciile de imprimare 3D.

Joëlle Bergeron / EFDD Group: “Posibilele soluții sunt criptarea și protecția fișierelor, pentru a evita descărcarea și reproducerea ilegală a fișierelor sau obiectelor, precum și identificarea lanțurilor de aprovizionare 3D ilegale”.

Elaborarea unui cadru legal ar aduce beneficii în special industriei protezelor, care poate acum să realizeze produse personalizate, conform nevoilor specifice ale pacienților. Orice nouă reglementare trebuie să nu împiedice inovarea, ci mai degrabă să echilibreze normele existente și necesitățile viitoare.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here