Mii de români din diaspora sunt pregătiţi să se întoarcă în ţară şi să-şi deschidă o afacere

0

INFOGRAFIC: Mii de români din diaspora sunt pregătiţi să se întoarcă în ţară şi să-şi deschidă o afacere. 25% dintre ei locuiesc în Marea Britanie, 50% au vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani

  • Peste 3500 de români din diaspora s-au arătat interesaţi de programul de finanţare nerambursabilă Ro-Win din cadrul Diaspora Start-up.
  • Peste 25% dintre aceştia locuiesc în Marea Britanie, ceea ce arată că Brexitul este o preocupare reală pentru emigranţi.
  • Peste 50% dintre românii care vor să se întoarcă au vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani.
  • 36% dintre cei înscrişi în program provin din zona Moldovei, urmaţi la mare distanţă de Transilvania (17%)
  • HORECA şi IT sunt principalele domenii în care românii din diaspora vor să-şi înceapă o afacere, urmate de Servicii şi domeniile creative.
  • Iaşi este oraşul din care provin cei mai mulţi antreprenori înscrişi în program

Cu 2 săptămâni înainte de închiderea înscrierilor, Ro-Win anunţă primele cifre ale proiectului ce face parte din programul de finanţare nerambursabilă Diaspora Start-up. Ultimele înscrieri se mai pot face până pe 14 iulie pe www.ro-win.ro.

Peste 3.500 de români din diaspora s-au arătat interesaţi de pornirea unei afaceri în ţară. Deşi întoarcerea în România nu este obligatorie, cei mai mulţi şi-ar dori să revină cel puţin pentru o perioadă de câţiva ani.

Cei mai mulţi înscrişi locuiesc în Marea Britanie de cel puţin 1 an şi depăşesc 25 de procente din total. Brexit-ul este o preocupare tot mai mare pentru emigranţii români din Regatul Unit, aşa că îi atrage oportunitatea de a porni o afacere cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Alte ţări cu procente mari ale înscrişilor sunt Germania şi Italia (cu aproximativ 12% fiecare).

În ceea ce priveşte vârsta, 50% dintre înscrişi au între 26 şi 35 de ani. Segmentul 26-30 de ani reprezintă 26% din total, în timp ce 24% dintre români au între 31 şi 35 de ani. Doar 8% dintre cei înscrişi au peste 45 de ani. Aproape două treimi dintre înscrişi sunt femei, în timp ce doar 37% sunt bărbaţi.

Într-o segmentare pe regiuni, 36% dintre cei înscrişi în program provin din Moldova, urmaţi la mare distanţă de Transilvania. Următoarele regiuni sunt Muntenia (14%), Oltenia (9%), Banat (7%), Crişana (6%), Maramureş (6%) şi Dobrogea (5%). Iaşi este oraşul din care provin cei mai mulţi antreprenori înscrişi în programul Ro-Win, cu 7% din total. Următoarele oraşe sunt Bacău (3,5%), Timişoara (3,2%), Galaţi (2,5%) şi Constanţa (2,3%). În total, 57% dintre înscrişi provin din mediul urban şi doar 43% din mediul rural.

Peste 70% dintre românii din diaspora care vor să pornească o afacere în România au studii superioare. 62% au absolvit o facultate, 10% au făcut un masterat şi doar 1% au o diplomă de doctorat.

Principalele domenii în care românii din diaspora ar vrea să înceapă o afacere sunt HORECA (12%), IT (11%) şi servicii (11%). Alte domenii des întâlnite sunt comerţul (9%), activităţile creative (8%), producţia de bunuri (7%), ingineria (6%) şi serviciile de consultanţă (6%). Doar 4% dintre cei înscrişi ar dori să pornească o afacere legată de turism şi doar 2% în sport.

Înscrierile în programul Ro-Win sunt deschise până pe 14 iulie 2018, timp în care românii din diaspora pot aplica pentru a-şi transforma ideea de afacere în realitate.

Pentru a obţine finanţările în valoare totală de până la 1.260.000 de euro puse la dispoziție prin program, aplicanţii trebuie să parcurgă şi un curs online de antreprenoriat, oferit gratuit de Ro-Win. La finalul acestui curs, aplicanţii vor realiza un plan de afaceri. Momentan, doar 10% dintre cei înscrişi au finalizat acest curs de antreprenoriat şi aproximativ 200 lucrează în mod activ la planul de afaceri.

Mihai Zant, Managing Partner Reviro

“Credem că antreprenoriatul nu este despre idee şi intenţie ci este despre execuţie. De aceea încercăm să-i încurajăm pe toţi cei interesaţi să se înscrie şi să urmeze paşii necesari, echipa Ro-Win fiind pregătită să-i sprijine pe tot parcursul programului.” declară Mihai Zant, Managing Partner Reviro.

Toţi absolvenţii vor putea obtine o finanţare europeană nerambursabilă Diaspora Start-up. În urma selecției planurilor de afaceri și a interviurilor, 36 dintre absolvenţii cursului vor primi granturi a câte 35.000 de euro, la care se adaugă servicii de mentorat şi consiliere în valoare de peste 10.000 de euro.

Înscrierea precum şi detalii suplimentare sunt disponibile pe www.ro-win.ro

Ro-Win – Succes în România este un proiect de finanţare nerambursabilă şi suport de peste 45.000 de euro, parte a programului Diaspora Start-Up, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Ro-Win va oferi 36 de granturi a câte 35.000 de euro, la care se adaugă un curs online de formare antreprenorială, servicii de mentorat și consiliere, în valoare de peste 10.000 euro, oferite în parteneriat cu Impact Hub Bucharest. Partenerii proiectului sunt: Grupul EDUCATIVA, Asociaţia Reviro, Impact Hub Bucharest şi GEA Strategy & Consulting.

Despre partnerii proiectului Ro-Win

Grupul EDUCATIVA este un grup de întreprinderi sociale care dezvoltă proiecte în domeniul educațional și oferă tinerilor români oportunități de dezvoltare personală și profesională. În ultimii 12 ani, echipa EDUCATIVA a ajutat peste 10.000 de tineri români să meargă la studii în străinătate, organizând de două ori pe an RIUF (Romanian International University Fair) și oferind servicii de consiliere educațională prin EDMUNDO, UNIVERSALIO și EDMERICA.

Asociația REVIRO lucrează cu unele dintre cele mai importante companii din România pentru a identifica joburi interesante și provocatoare pentru persoane care au studiat sau au lucrat în străinătate. Prin organizația REVIRO, tineri care au fost educați la universități prestigioase din afara țării s-au întors cu succes acasă, în companii multinaționale de top (Google, McKinsey, Coca Cola, Amazon, EY, P&G, Teach for Romania etc.), start-up-uri și ONG-uri cunoscute și ambițioase.

Impact Hub Bucharest este organizația ce susține dezvoltarea antreprenorială a inițiativelor cu impact pozitiv în societate în cadrul unei comunităţi globale, oferind spații de lucru colaborative, programe de dezvoltare și incubare a afacerii, conferințe și evenimente, precum și opțiuni de finanțare prin crowdfunding.

GEA Strategy & Consulting, membră a Grupului Civitta Internațional din iunie 2017, este o companie activă de peste 10 ani pe piața din România, specializată în servicii de consultanță strategică și pentru dezvoltare, cu accent pe inovare și antreprenoriat, care oferă inclusiv asistenţă în vederea inițierii de afaceri.

Proiectul este co-finanțat din Fondul Instrumente Structurale 2014-2020, prin Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritară 3 ‘Locuri de muncă pentru toți’.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here