Mai multe sancțiuni pentru Coreea de Nord

0

UE înmulțește sancțiunile împotriva Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), în conformitate cu Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU

La 27 februarie 2017, Consiliul a adoptat acte legislative care au impus măsuri restrictive suplimentare împotriva Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC). Aceste acte legislative transpun măsurile restrictive suplimentare impuse prin Rezoluția (RCSONU) 2321 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, adoptată la 30 noiembrie 2016.

Măsurile includ restricții referitoare la tranzacțiile cu cărbune, fier și minereu de fier provenind din RPDC, cărora li se adaugă o interdicție asupra importurilor de cupru, nichel, argint și zinc, precum și asupra importurilor de statui din RPDC. Măsurile mai includ o interdicție asupra exportului de elicoptere și de nave noi cu destinația RPDC, înăsprirea restricțiilor existente în sectorul transporturilor și în cel financiar – de pildă, le este interzis misiunilor diplomatice ale RPDC și diplomaților din RPDC să dețină mai mult de un cont bancar în UE – precum și restricții privind utilizarea proprietăților imobiliare de către RPDC în UE.

Actele legislative mai prevăd ca statele membre să ia măsuri suplimentare pentru a împiedica cetățenii RPDC să urmeze cursuri de învățământ sau formare specializate în discipline care ar contribui la programul nuclear sau la cel de rachete balistice al RPDC, precum și să suspende cooperarea științifică și tehnică în care sunt implicate persoane sau grupuri aflate în mod oficial sub patronajul RPDC sau care reprezintă RPDC, cu excepția schimburilor medicale.

Asemenea sancțiunilor deja existente, aceste măsuri restrictive sunt concepute astfel încât să evite consecințele umanitare defavorabile pentru populația civilă a țării. În consecință, acestea includ derogări pentru bunurile de subzistență și pentru scopuri umanitare, acolo unde este cazul.

RCSONU a mai adăugat totodată 11 persoane și 10 entități pe lista celor vizați de indisponibilizarea activelor și a impus interdicții de călătorie privind persoanele. Adăugirea a fost transpusă în dreptul UE printr-o decizie a Consiliului adoptată la 8 decembrie 2016.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here