11 modalităţi prin care să creşti luminozitatea într-o cameră întunecată

0

Dacă ai un spaţiu care nu primeşte prea multă lumină naturală, renovările majore nu sunt singura opţiune. Câteva trucuri simple de redecorare şi iluminare vă pot face camera mult mai însorită într-un timp record!

1. Suplimentează corpurile de iluminat

Gândeşte-te cu grijă unde ţii corpurile de iluminat în cameră. Iluminarea indirectă îndreptată spre înălţime poate compensa lipsa de lumină de pe tavan pe măsură ce lumina zilei se diminuează. Găseşti mereu aplice LED la ofertă care să îţi ofere mai multă lumină fără să cheltuieşti o mulţime de bani pe energia electrică.

2. Foloseşte becuri LED

Becurile clasice nu oferă aceeaşi luminozitate, şi, în plus, consumă o mulţime de energie electrică. În prezent preţurile tuburilor cu LED au mai scăzut şi dacă îţi înlocuieşti becurile vechi cu unele noi, obţii mai multă lumină la un preţ mult mai mic. E o situaţie win-win.

3. Foloseşte un covor colorat, în nuanţe deschise

Un covor mare, în nuanţe deschise, nu este doar o soluţie pentru a delimita o anumită zonă într-o casă. Acesta poate fi utilizat şi pentru a da energie într-o cameră şi pentru a o face mai luminoasă.

4. Pune multe oglinzi pe pereţi

Dublează cantitatea de lumină solară din cameră permiţându-i să “sară” de pe suprafeţele reflectorizante.

Aşază o oglindă mare direct pe peretele opus celei mai mari ferestre din cameră sau pune o serie de oglinzi mai mici pentru a ilumina o cameră întunecată.

5. Scapă de draperiile grele

Există o mulţime de opţiuni de acoperire a ferestrelor care oferă intimitate fără a-ţi transforma locuinţa într-o cameră potrivită pentru un vampir. Scoate draperiile grele şi întunecate care absorb lumina şi optează pentru unele în nuanţe translucide, care permit luminii soarelui să se răspândească în întreaga cameră.

6. Adăugă accente metalice

Încorporarea accesoriilor aurii sau argintii este o modalitate uşoară de a transforma un spaţiu închis şi întunecat. Adăugarea simplă de oglinzi cu rame metalice sau chiar de obiecte decorative este o modalitate de a reflecta lumina şi de a face o schemă de design interior să arate şi mai luxoasă.

7. Curăţă copacii şi tufişurile care blochează ferestrele

Dacă lumina nu poate ajunge la fereastră, cu siguranţă nu vă va ilumina nici o cameră. Orice tufişuri sau arbori care îţi acoperă ferestrele trebuie tăiaţi în mod regulat. Este de evitat plantarea copacilor pe partea sudică a casei prea aproape de ferestre. Soarele îi va opri pe copaci să furnizeze lumina vara şi iarna, iar frunzele îţi vor bloca ferestrele.

8. Optează pentru pereţi maţi, nu lucioşi

Poate părea paradoxal, dar pereţii lucioşi pot crea strălucire (mai degrabă decât să reflecte lumina în mod egal). Suprafeţele mate, pe de altă parte, reflectă lumina în toate direcţiile.

9. Ţine geamurile curate

Da, ştim. Pare să fie un lucru evident, dar curăţarea pur şi simplu a ferestrelor poate avea un efect major asupra fluxului de lumină solară în cameră. Cu cât mai puţină  murdărie, praf şi stropi pe ferestrele tale, cu atât mai multă lumină de la soare îţi poate intra în cameră. În plus, curăţarea unei ferestre este mult mai uşoară decât instalarea mai multor ferestre.

10. Fii atentă la tablouri

Iubeşti arta – dar îţi place mai mult decât o doză sănătoasă de vitamina D? Păstrează operele de artă mari şi întunecate pentru camerele care nu au deficienţe la capitolul lumină.

Dacă acoperi un perete cu picturi sau postere mari şi întunecate, acestea vor absorbi şi puţina lumină a soarelui care străbate în camera ta, în loc să o reflecte.

11. Optează pentru alb sau culori neutre

Acesta nu este locul pentru a încerca o paletă plină de culori închise. Gândeşte-te la lecţiile de fizică din clasa a VI-a: cu cât este mai deschisă culoarea zidurilor, cu atât va reflecta mai multă lumină. Dacă pereţii tăi sunt neutri, vopseşte tavanul într-o nuanţă mai deschisă, pentru a ajuta lumina să se împrăştie în toată camera.

Urmează sfaturile de mai sus şi vei schimba o cameră întunecată şi tristă într-una luminoasă, generatoare de bună-dispoziţie!

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here