Comunicat ANOSR privind referendumul pentru revizuirea Constituției României

1

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România face apel la toleranță și acceptare în contextul în care Parlamentul României a adoptat inițiativa legislativă privind revizuirea articolului 48 din Constituția României pentru definirea familiei drept căsătoria între bărbat și femeie, cele două reprezentând valori fundamentale într-o societate europeană din secolul XXI. 

În anul Centenarului Marii Uniri, când România celebrează un veac de existență, studenții nu pot privi spre viitor într-o societate mai divizată, poate, ca niciodată. ANOSR a militat dintotdeauna pentru valori precum incluziunea, toleranța și acceptarea diversității, opunându-se ferm oricărei forme de discriminare sau hărțuire la care studenții, inclusiv cei din comunitatea LGBT ar putea fi supuși, indiferent de context. De asemenea, ANOSR a militat permanent pentru un sistem de învățământ incluziv, echitabil și de calitate, considerând că este necesară o preocupare suplimentară atât din partea instituțiilor de învățământ superior, cât și din partea organizațiilor studențești pentru integrarea studenților aparținând diverselor tipuri de minorități, inclusiv sexuale.

În timp ce o treime dintre tinerii Europei sunt expuși excluziunii sociale, grupurile marginalizate, inclusiv femeile, comunitatea LGBT, minoritățile etnice/ naționale și persoanele cu dizabilități, se confruntă adeseori cu discriminarea în societatea noastră. În acest sens, ANOSR consideră că referendumul nu numai ar stigmatiza o anumită categorie socială, dar ar afecta și incluziunea acesteia în rândul comunității universitare/ academice, aspect contrar principiilor și valorilor federației. Mai mult decât atât, în condițiile în care posibilul succes al referendumului nu va produce vreun efect juridic în România, ANOSR își exprimă îngrijorarea cu privire la dezvoltarea homofobiei, care promovează intoleranță și discriminare.

ANOSR punctează nevoia ca România să asigure protecția juridică pentru victimele discriminării și să aplice instrumentele juridice internaționale pentru combaterea tuturor tipurilor de discriminare și a discursului instigator la ură, considerând respectarea drepturilor omului prioritatea atât pentru țara noastră, cât și pentru Europa. Într-o Uniune Europeană (UE) mai conectată cu tinerii decât în anii precedenți, ANOSR amintește nevoia de a lua în vedere Obiectivele Europene pentru Tineret ca reprezentante ale viziunii tinerilor din toată Europa, două dintre acestea presupunând egalitatea pentru toate genurile și dezvoltarea unor societăți incluzive.

Mișcarea studențească și instituțiile de învățământ superior trebuie să conștientizeze și să acționeze în conformitate cu rolul, impactul și responsabilitatea pe care le au în societate. Nu este recomandat ca acum drepturile omului în România să sufere anumite derapaje, care pot conduce la lezarea demnității umane. În plus, România se pregătește să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene, care se axează pe teme precum: solidaritate, coeziune, egalitate de șanse și justiție socială, democrație, libertate și respectarea demnității umane, combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului și antisemitismului. În această situație, ANOSR evidențiază rolul esențial al educației în adaptarea la o lume marcată de schimbări, fie ele transformări progresive ori evenimente neaşteptate, care au influențat din toate punctele de vedere aspectele vieţii sociale, mediatice, etice etc.

„E trist că în anul Centenarului regăsim o Românie dezbinată, în care sentimentul de unitate s-a disipat treptat, fiind înconjurați de un discurs instigator la ură. La 11 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România urmează să dețină Președinția Consiliului Uniunii Europene, dar uită toate acțiunile la care a luat parte în trecut, care au avut drept scop principal protejarea drepturilor omului. Trebuie să fim conștienți că educația stă la baza incluziunii, acceptării diversității și toleranței dintre cetățeni. Drepturile Omului sunt în continuă evoluţie şi reflectă, pe de o parte, nivelul la care a ajuns societatea și pe de altă parte, valorile pe care aceasta le consideră importante pentru existenţa sa.” – Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, Președinte ANOSR

1 COMENTARIU

  1. Schimbarea constitutiei nu ingradeste drepturile minoritatilor (ci doar adduce o limpezire in modul in care se poate face casatoria. Acest lucru se poate face in orice tara democratica).

    in completare am sa adaug o postare a lui Adrian Papahagi ce poate fi gasita la adresa de la finalul postarii

    Organizarea referendumului costă bani, care se puteau folosi la școli și spitale.
    Răspuns: Democrația costă bani. Vreți s-o suprimăm și să decidă o elită luminată totul?

    Nu rezolvă violența conjugală, condițiile din orfelinate, alocațiile pentru copii etc.
    Răspuns: Nici nu-și propune. Acelea oricum nu se rezolvă prin referendum, ci prin legislație și administrație, în timp.

    E obscurantist, din trecut, antieuropean, iliberal, plin de ură etc. etc.
    Răspuns: În măsura în care așa erau mama și tatăl care te-au adus pe lume.
    Nu ne interesează ce fac oamenii în dormitorul lor.

    Răspuns: Exact. Ne interesează doar definiția celei mai importante instituții umane în fața legii.

    Suprimă drepturi.
    Răspuns: Nici vorbă, nu schimbă nimic. Toate rămân ca acum în Codul Civil. E doar o măsură de siguranță, ca să nu se poată schimba fără consultarea poporului.

    Dacă nu schimbă nimic e inutil.
    Răspuns: Nici vorbă. Un exemplu, ca să înțelegi: Elveția e o țară neutră. Unii cer să iasă din neutralitate. Se convoacă referendum și poporul decide să rămână neutră. Nu s-a schimbat nimic, dar consultarea era importantă.

    https://stiripentruviata.ro/adrian-papahagi-10-raspunsuri-la-obiectiile-anti-referendum/

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here