Drepturile de autor online în atenția Parlamentului European

0

Parlamentul European a votat pentru actualizarea regulillor privind drepturile de autor pe piața unică digitală, pentru a asigura remunerarea corectă și recunoașterea artiștilor, editorilor de știri, autorilor și interpreților.

Muzica, creațiile scrise, spectacolele și articole de ziar sunt publicate online în fiecare zi. Revoluția digitală a dus la un nou mod de a consuma conținut artistic și jurnalistic. Indiferent dacă lucrează online sau off-line, autorii, artiștii și jurnaliștii ar trebui plătiți corect pentru munca lor.

Acesta este motivul pentru care Parlamentul European a votat să actualizeze regulile privind drepturile de autor online vechi de 17 ani.

Axel Voss / EPP: “Ne-ar plăcea ca platformele să-și asume mai multă responsabilitate în ceea ce privește conținutul și, în al doilea rând, dorim să evităm încălcarea lucrărilor protejate prin drepturi de autor de la început

Parlamentul European dorește să se asigure că platformele de partajare a conținutului și trusturile de știri nu privează artiștii de remunerare atunci când utilizează conținutul lor.

Companiile digitale ar trebui să se asigure că orice materiale încărcate cu drepturi de autor sunt blocate dacă nu s-au plătit taxe.

Editorii de presă ar trebui, de asemenea, să poată solicita o remunerație dacă platformele utilizează conținutul lor.

Axel Voss / EPP: “Este o situație echilibrată între două drepturi fundamentale: pe de o parte, libertatea de exprimare și, pe de altă parte, drepturile de proprietate

Autorii și interpreții ar avea, de asemenea, drepturi de negociere mai puternice, pentru a-și consolida poziția atunci când au de-a face cu platforme mari și puternice. Ei vor putea să rezilieze clauzele de exclusivitate sau să solicite o remunerație mai mare, dacă ceea ce au primit este în mod disproporționat scăzut.

În încercarea de a încuraja start-up-urile și inovarea, textul scutește de directive platformele mici și micro-platformele. Enciclopediile online sau platformele software open source, cum sunt Wikipedia și GitHub, vor fi scutite de reguli.

Propunerea oferă, de asemenea, excepții pentru conținutul utilizat pentru educație și instituții culturale, precum muzeele și bibliotecile.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here