Cine este Cristian Lupeș, directorul artistic și dirijorul Bucharest Festival Orchestra

0
Cristian Lupeș

Cristian Lupeș, directorul artistic și dirijorul Bucharest Festival Orchestra, este considerat cel mai nonconformist dirijor român al momentului, cu o ascensiune surprinzătoare și atipică, fascinând prin ineditul interpretărilor personale și prin concepte de spectacol neconvenționale. Personalitatea dirijorală ”puternică și fermecătoare” (Cristian Mandeal), ”hotărâtă și enclitică” (Liviu Dănceanu) provoacă admirație sau controverse, datorită spiritului artistic periculos de contemporan.

Născut în Onești, a studiat Fizică-Chimie la Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj) și la Universitatea Bucureşti. Din anul 1999 a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) și în anul 2012 devine doctor în muzică al UNMB. Susține seminarii de “Istoria muzicii” și ”Estetică muzicală”, la clasele prof. univ. dr. Liviu Dănceanu. Li se adaugă cursurile lui Aurel Stroe de la Bușteni, cursuri de masterclass la Tescani, cursuri de Management Cultural și Managementul Instituțiilor Publice de Cultură, Manager de proiect etc.

Urmează cursuri de master la Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (Universitatea de Muzică din Viena), în anii 2004 şi 2005. În 2010 devine Dirijor asistent al Bamberger Symphonikern Staatsphilharmonie, cu Jonathan Nott, și al Tonhalle Zurich, Orchestre de la Suisse Romande, Geneva, Orchestra Rundfunk Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Orchestre de Chambre de Lausanne. Colaborează și asistă dirijorii: Cristian Mandeal, Alexandre Myrat, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, David Zinman, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Andris Nelsons, Vladimir Jurowski, Herbert Blomstedt.

Susține concerte în stagiunile Filarmonicilor, încă din studenție (2003) și este invitat constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, colaborând cu: Camerata Regală (2011), Orchestre Île-de-France, Paris (2013), Bucharest Festival Orchestra (2015), Filarmonica din Sibiu și Filarmonica ”Mihail Jora” din Bacău (2017). Toate concertele susținute au fost considerate de referință, chiar dacă s-au desfășurat în aer liber (Filarmonica Sibiu) sau în Sala de concerte a Radiodifuziunii Române. Înregistrările cu muzică modernă, contemporană și cu muzică românească sunt considerate etalon, motiv pentru care sunt trimise ca model de interpretare orchestrelor invitate în Festivalul George Enescu.

Colaborează cu orchestre din Iaşi, Bacău, Timişoara, Orchestra Radio din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Craiova, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Galaţi, Bucureşti, Arad, Oradea, Botoşani, Târgu Mures, Camerata Dorin Teodorescu, dar şi din străinătate: orchestrele filarmonice din Île-de-France, Paris, Berna-Elveţia, Bamberg-Germania, Skopje – Macedonia, Grosseto și San Remo, Italia și ansamblurile de muzică contemporană Archaeus, Interart, Nova Muzica Viva, Next Soundtrack Ensemble etc.

Creează cu mult curaj manifestări artistice multimedia simfonice: Hollywood Music Stars, Aventurile Fantastice ale lui Peer Gynt (Grieg), Planetele (Holst), Arhitectul (Cărtărescu) și colaborează și produce, împreună cu ARCUB, spectacolul ”Calea Îngerului Uman” (M. Vosganian), ”Petrică și lupul”, ”Un bufon la Veneția”, Ziua Culturii Române.

Calitățile manageriale și abilitatea cu care abordează repertoriile contemporane și moderne au fost apreciate de marele și regretatul compozitor Liviu Dănceanu, care l-a desemnat printr-un testament spiritual să îi continue munca de coordonare a primului festival de muzică contemporană din țară, ”Zilele Muzicii Contemporane”, de la Bacău.

Colaborează cu artiștii: Elisabeth Leonskaja, Marcel Iureș, Vlad Zografi, Marius Manole, Grigore Leșe, Vlad Bîrzanu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihai Ritivoiu, Daniel Goiți, Mihai Ungureanu, Liliana Iorgulescu, Liviu Dănceanu, Mihaela Vosganian, Iulia Isaev, Antal Zalay, Dorel Baicu, Antonio di Cristofano, Andreas Frölich, Diana Jipa, Stefan Tarara, iar în ediția următoare a Festivalului Enescu (2019) îl va avea ca solist pe Michael Barenboim, alături de Filarmonica de Stat din Sibiu.

Bucharest Festival Orchestra este un ansamblu tânăr, înfiintat de Asociația Art Contact, o platformă artistică ce adună sub propria umbrelă, cei mai buni muzicieni, actori şi dansatori, care colaborează cu graficieni şi designeri tineri şi talentaţi, în scopul creării unor evenimente excepţionale. De la prima apariţie a convins prin calitate şi inovaţie artistică. A colaborat cu mulţi muzicieni ai Orchestrei Naţionale Radio, Filarmonicii George Enescu, artişti lirici şi solişti de jazz, actori şi regizori.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here