Un polițist, șef de post într-o localitate din județul Olt, își dedică timpul liber activităților artistice: este actor, scrie piese de teatru și poezii.
Nicolaie Dincă a absolvit cursurile Școlii de Subofițeri Slatina, în anul 1994, la finalizarea acestora fiind repartizat ca ajutor de șef de post la Postul de Poliție Oporelu, unde și-a desfășurat activitatea 8 ani. A fost șef de post la Schitu și Vâlcele, iar din anul 2012 este șef de post la Postul de Poliție Marunței, judeţul Olt.
În timpul liber, se dedică pasiunilor sale: teatrul şi poezia.
„Fiecare individ, când este născut, are o anume zestre genetică, iar în timp ce creşte şi se dezvoltă i se descoperă sau îşi descoperă diferite talente (…) puţini sunt însă cei care, poate aleşi de noroc, prind o nişă favorabilă şi evoluează pe linia talentului nativ, făcând din asta meseria vieţii lor (…) cei care nu au norocul acesta, îşi aleg alte meserii şi pornesc pe meandrele vieţii, dar îşi cultivă talentul ca hobby, (…) pentru a-şi hrăni sufletul cu stropi de ambrozie”. Nicolaie Dincă.
Prima sa “dragoste” a fost teatrul, în perioada 1989-1991 urmând cursurile Şcolii Populare de Arte Craiova, secţia de actorie.
Poliţistul s-a remarcat în trupa de teatru locală, jucând în piese precum : „Piatra din casă”, „Logodnicii Amaltheei”, „Ibovnice cu ochi de Maramureș” , „Flecărerile femeilor” şi „Îmblânzirea scorpiei”.
Ambiţiile poliţistului actor sunt mari, acesta evoluând pe mai multe scene din ţară, la Teatrul Mic, Teatrul Mignon şi la Sala Dalles în Bucuresti, la Teatrul “Davila” din Piteşti.
Pasiunea sa pentru teatru nu a cunoscut graniţe, actorul jucând pe scene din Anglia, la Londra şi Italia, la Milano.
Dragostea pentru teatru l-a împins şi către scris, Nicolaie Dincă fiind autorul şi regizorul a 3 piese de teatru „Despre oameni și câini”, „Nuntă încurcată” şi „Ignorel”, ultima urmând a fi pusă în scenă la sfârşitul lunii mai 2017.
Poliţistul şi-a dezvoltat latura artistică prin publicarea mai multor volume literare: Atingerea muzei – poezii, Fabule și pamfletării, (În)cântarea cuvintelor – poezii, Roua de lumină – poezii, Despre oameni și câini – teatru, Lumina dragostei – poezii, Vindecătorul de proști – proză scurtă umoristică, urmând a lansa un nou volum de poezii, Parfum de speranțe.
,,Atunci când ne folosim talentele, facem tot ce este posibil, ne dăruim necondiţionat, pentru a ne face înţeleşi, pentru a ajunge la inimile dumneavoastră, pentru a vă dărui bucurie prin ceea ce facem. Dacă în felul acesta ne facem înţeleşi, cred că nu este greşit şi nici deplasat să cerem să fim înţeleşi, ca OAMENI, atunci când suntem judecaţi ca POLIŢIŞTI” afirmă Nicolae Dincă”.
FII OM!
de Nicolaie Dincă
Aş fi putut să fiu o floare,
Aş fi putut să fiu un pom,
Dar soarta mea, necruţătoare,
A hotărât pe scurt: fii om!
Puteam fi pasăre, zburând sub soare,
Sau să înot în iaz, puteam fi peşte,
Dar soarta-mi zise iar, necruţătoare:
Hei, omule, eşti viu? Iubeşte!