Klaus Iohannis prezent în Parlamentul European, la dezbaterea privind VIITORUL EUROPEI

0

Marți, 23 octombrie 2018, Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la dezbaterea privind VIITORUL EUROPEI, organizată în plenul Parlamentului European.

FB LIVE din Plenul Parlamentului European: dezbatere privind viitorul UE cu președintele României, Klaus Iohannis

Marți, 23 octombrie, de la orele 11.30 (ora României), deputații europeni vor dezbate viitorul Uniunii Europene cu președintele României Klaus Iohannis.

Publicată de Parlamentul European, Biroul de Informare în Romania pe Marţi, 23 Octombrie 2018

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a adresat plenului PE într-un discurs privind “Viitorul Europei” şi a dezbătut această temă cu deputaţii şi preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.
« Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate şi pentru calea europeană comună în eforturile de consolidare a proiectului european. O unitate însă care nu va veni de la sine. O unitate pe care trebuie să o protejăm şi să o consolidăm în mod constant, îngrijindu-ne în acelaşi timp de diversitatea atât de caracteristică culturii europene,» a declarat Preşedintele Iohannis cu câteva luni înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului UE şi la 11 ani de la aderarea la UE.

Preşedintele Iohannis a amintit numeroasele provocări cărora UE a trebuit să le facă faţă, printre care criza financiară şi criza migraţiei şi care au pus la încercare unitatea europenilor. Această perioadă dificilă a condus la « o constatare pozitivă: există un element care ne uneşte: identitatea europeană bazată pe principii, valori şi interese comune. Universalitatea valorilor stă tocmai în caracterul lor regenerator,» a spus Preşedintele României, subliniind că « Europa este un proiect evolutiv.»

Acesta a făcut referire la dezbaterea în curs despre modelul construcţiei europene declarând că « o Europă cu mai multe viteze sau o Uniune a cercurilor concentrice nu pot reprezenta o soluție.» « Preşedintele Juncker spunea anul trecut că Europa trebuie să îşi regăsească suflul, să respire cu ambii plămâni, cel estic şi cel vestic,» a mai spus Preşedintele Iohannis exprimând speranţa că « Europa are o singură inimă care bate prin noi toți, care ne uneşte, de la est la vest şi de la nord la sud.»

Klaus Iohannis a anunţat că summit-ul UE de la Sibiu, din mai 2019 va fi un moment esenţial pentru consolidarea fundației acestui viitor european, democratic şi optimist. « Viitorul Uniunii Europene nu se poate edifica decât cu participarea şi implicarea directă şi activă a cetățenilor europeni, » a adăugat Preşedintele.

« Siguranța economică este la fel de importantă ca cea a frontierelor, » a declarat Klaus Iohannis amintind că România este un stat membru care gestionează una dintre cele mai mari frontiere externe ale UE. În acest context, el a subliniat că aderarea la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru România. Totodată, preşedintele a vorbit despre obiectivul României de a adera la Zona Euro « cât mai curând posibil, când toate condițiile vor fi îndeplinite. »

Klaus Iohannis a vorbit şi despre întărirea rolului UE pe plan internaţional : « Europa este şi trebuie să rămână un lider pe plan internațional în multiple domenii, cu precădere în ceea ce priveşte revoluția tehnologică şi digitală. »

« Corolarul unei Uniuni sigure şi puternice ar trebui să fie o Uniune lărgită. Nu putem fi cu adevărat relevanți la nivel global dacă nu reuşim să influențăm semnificativ mediul din vecinătatea noastră,» a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele României a concluzionat subliniind că « România este o țară profund ataşată proiectului european. »

În cadrul dezbaterii, Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a afirmat că « Poporul român a ştiut să se integreze într-o sferă de complicitate europeană, ca si când ar fi fost un stat fondator. Şi deci, România, astăzi, dar chiar si înainte de aderarea la Uniunea Europeană, a fost şi este un furnizor de stabilitate si nu un consumator de stabilitate, într-o zonă atât de tulburată de-a lungul istoriei sale. Da, fără România, Uniunea Europeana nu ar fi completă. »

 

 

 

 

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here