Arhitectura.6, eveniment bienal de arhitectură, itinerată în Râmnicu Vâlcea

0

Filiala Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România, partener și organizator local, anunță itinerarea în Râmnicu Vâlcea în perioada 08 – 15 noiembrie 2018 a evenimentului bienal de arhitectură Arhitectura.6 având ca scop principal promovarea arhitecturii de calitate și generarea de discuții critice despre arhitectura recent construită.

Organizatorii propun publicului larg un șir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenția opiniei publice, cultivând valorile acesteia în rândul publicului larg, recunoscând, recompensând și promovând totodată excelența în arhitectură:

  1. Expoziția proiectelor aflate în competiție în cadrul ediției din acest an: 08 – 15 noiembrie 2018, în platoul din faţa Librăriei Humanitas, Scuarul Bartolomeu Anania;
  2. Vernisaj expoziție: joi, 08 noiembrie 2018, ora 17:00, în zona de expunere a proiectelor (în platoul din faţa Librăriei Humanitas, Scuarul Bartolomeu Anania);
  3. Jurnal personal & locuri secționate – atelier de fotografie de arhitectură (invitat arh. Andrei Mărgulescu, descriere atelier în fișierul atașat): sâmbătă, 10 noiembrie, 10:30, sediu OAR din Râmnicu Vâlcea (punct de plecare);
  4. Atelier de-a arhitectura (dedicat copiilor cu vârsta între 6 și 9 ani, 20 locuri): duminică, 11 octombrie, interval orar 10.00 – 13:00, sediul OAR din Râmnicu Vâlcea.

Proiect cultural finanțat de către Ordinul Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii, Arhitectura.6 este evenimentul bienal de arhitectură organizat de către trei filiale teritoriale ale organizației: filiala Brașov – Covasna – Harghita, filiala Mureș și filiala Sibiu – Vâlcea. 

Arhitectura.6 continuă seria edițiilor bienale organizate de cele trei filiale teritoriale OAR în anii 2012, 2014 și 2016. Expoziția proiectelor din concurs este integrată într-o serie de evenimente menite să promoveze importanța arhitecturii și să prezinte profesia de arhitect în comunitate. Arhitectura.6 se conturează ca un eveniment destinat publicului larg, care mobilizează membrii profesiunii în dialog cu societatea civilă.

Punctul central al Arhitecturii.6 este concursul de arhitectură pentru proiectele realizate în ultimii doi ani de arhitecții din județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Vâlcea și expunerea proiectelor în spațiul public, fiind deschis arhitecților înscriși în cele trei filiale organizatoare.

Concursul a avut șase secțiuni pentru proiectele finalizate: arhitectură – locuire, arhitectura dotărilor comunitare și de producție, arhitectura spațiului public, restaurare/reabilitare/intervenții pe fondul construit, amenajare de interior / scenografie, design de obiect, proiectele nerealizate putând fi înscrise în secțiunea Proiecte de sertar.

Concursul a fost jurizat de persoane independente: cinci arhitecți cu merite recunoscute în domeniul arhitecturii din România și un membru din afara profesiei, jurnalist: Eliza Yokina, arhitect (Cumulus) – membru titular; Smaranda Vornicu, jurnalist (TVR) – membru titular; Raphael Zuber, arhitect (lector invitat – ETH Zürich) – membru titular; Cătălin Trandafir, arhitect (Filofi și Trandafir Arhitectură) – membru titular;  Marius Miclăuș, arhitect (Archaeus) – membru titular; Liviu Zăgan, arhitect (Cumulus) – membru supleant.

Informații despre proiectele intrate în concurs și rezultatele acestuia se găsesc pe http://arhitectura6.ro/editia-2018/.

Despre Filiala Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România

Înființată în temeiul art. 35 din Legea 184 din 12 aprilie 2001 prin libera asociere a membrilor din județele Sibiu și Vâlcea, Filiala Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România – organizație profesională, a dobândit  personalitate juridică de drept privat de la data adunării generale constitutive a membrilor din data de 7 octombrie 2001.

Ordinului Arhitecților din România, prin activitatea membrilor săi, are misiunea de a convinge societatea că arhitectura reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicații urbanistice, economice, sociale și ecologice. Printre obiectivele O.A.R. se numără intensificarea dimensiunii culturale a arhitecturii și consolidarea în jurul sediilor organizației și filialelor sale teritoriale a unor centre de arhitectură și cultură urbană; generarea unei politici a patrimoniului construit în România, arhitectura de valoare fiind un domeniu fundamental pentru calitatea vieții; adaptarea educației în arhitectură la tendințele mediului socio-economic și cultural.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here