PACT pentru România constată cu profundă îngrijorare situația critică în care a ajuns sistemul de învățământ românesc și lipsa totală de implicare a coaliției PSD-ALDE în acest domeniu vital pentru dezvoltarea României pe termen mediu și lung. Dedicați exclusiv ”reformei” din domeniul Justiției, prin intermediul căreia au reușit să mute atenția publică de la problemele stringente ale societății românești, guvernarea PSD-ALDE a dovedit că nu are nici un fel de preocupare privind educația din România. De altfel, această ”realizare” se înscrie pe lista lungă a promisiunilor nerespectate din programul de guvernare PSD, prezentat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2016.
Conform datelor publicate de Institutului Național de Statistică, salariul mediu net în educație era pe primele 8 luni din 2018 de 614 euro pe lună. Acest nivel plasează învățământul ca sector economic pe locul al 8-lea în clasamentul salariilor nete pe sectoare, după sectoare economice precum informații și comunicare, finanțe, administrația publică, utilități, minerit și serviciile profesionale. Mai mult decât atât, diferența dintre primul sector economic, reprezentat de informații și comunicare și sectorul educație este de aproape 2:1 (1.195 față de 614 euro net pe lună).
O altă problemă este reprezentată de faptul că profesia de cadru didactic, trainer ori profesionist în domeniul educaţiei este una aleasă de din ce în ce mai puţini tineri, potrivit datelor furnizate de către același Institut Național de Statistică. Mai mult decât atât, estimările Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale arată că până în 2030 vom avea nevoie de un număr de 151.875 de cadre didactice. În anul şcolar 2016-2017 la specializările din spectrul Știinţelor pentru Educaţie erau înscrişi la cursurile universitare de licenţă 12.450 de studenţi, spre deosebire de cea mai căutată specializare: afaceri, administraţie și drept, care număra 96.199 de studenţi înscriși. Astfel, specializările din domeniul științelor pentru educație înregistrează contra-performanța de a avea cel mai mic număr dintre toate celelalte specializări.
La toate acestea se adaugă rata de 42% de elevi analfabeți funcționali, precum și concluziile ultimului studiu al Băncii Mondiale cu privire la Indexul Capitalului Uman, care plasează România la coada UE, din cauza seviciului de educație de proastă calitate. Un nou-născut din România de azi va avea o productivitate de 60%, când va creşte, faţă de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educaţie şi sănătate de o calitate adecvată. Mai simplu spus, România fură copiilor noștri aproape jumătate din șansele pe care le-ar putea avea. Ceea ce este și mai îngrijorător este că din 2012 acest indice este în continuă scădere.” a declarat președintele PACT pentru România, Sebastian Burduja.
PACT pentru România consideră reforma educaţiei drept ”punctul 0” pentru dezvoltarea durabilă a unei societăți românești civilizate: România #pebune începe cu şcoala #pebune. Din păcate, după reforma lui Spiru Haret şi cea implementată de regimul comunist, sistemul de educaţie din România nu a beneficiat de o transformare prin care să se adapteze la noile realităţi social-economice. Alături de reputaţi experţi în politici educaţionale, PACT pentru România a propus un set de măsuri pentru modernizarea învăţământului românesc. O parte dintre ele vizează și combaterea crizei forței de muncă:
- Oferirea de stimulente financiare pentru profesorii din mediul rural;
- Programe de stagiatură pentru tinerii absolvenți de facultate și căutarea de soluții pentru aplicarea la o scară cât mai mare a programelor precum “Teach for Romania” ;
- Creșterea diferențiată a nivelului de finanțare pentru învățământului primar și liceal, față de învățământul universitar. În învăţământul preuniversitar şi primar sunt 3 milioane de copii în prezent, în timp ce în universități sunt 500.000 de studenţi, iar nivelul de finanțare este același pentru cele două.
***
PACT este o platformă civică și politică de centru–dreapta, care încurajează implicarea cetățenilor din țară și din diaspora în deciziile comunităților lor și promovează libertatea economică, dezvoltarea regională și consolidarea democrației românești în NATO și UE.
Viziunea PACT este a unei Românii în 3D: România democratică, dezvoltată și demnă, formată din comunități cu putere de decizie, cu oameni dinamici, conectați la noua economie, implicați în societate.
Într-o democrație adevărată, cetățeanul este principalul actor civic și politic. Misiunea PACT este de a reda România cetățenilor pentru ca #impreuna să dezvoltăm România și să depășim media Uniunii Europene pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare, într-o singură generație – aceasta.
PACT pentru România