Chimcomplex a plătit 127 de milioane de euro pentru preluarea celor mai importante pachete de active ale Oltchim

0
imagine - ARHIVA

Din banii obținuți pentru pachetele de active ale Oltchim SA, aproape 50 de milioane de euro vor ajunge la bănci, iar 100 de milioane de lei la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, în timp ce Electrica încasează 44,6 milioane lei. Statul român primește 56 de milioane de lei, prin Ministerul Finanţelor. Onorariul administratorilor judiciari, BDO Business Restructuring şi Rominsolv, este de 4% din suma totală de vânzare: 5,12 milioane de euro.

Cumpărătorul Chimcomplex primeşte un business care este în prim proces de afirmare. La nivelul lui septembrie 2018, cifra de afaceri a Oltchim aproape a atins-o pe cea din 2017, este vorba de 179 milioane de euro, faţă de 210 milioane de euro în 2018. Oltchim, compania care era cu pierderi de aproximativ 200 de milioane de euro, în 2013, a ajuns în 2017 la o cifră de afaceri de aproape un miliard de lei. Cu siguranţă, cifra va fi depăşită anul acesta“, a precizat avocatul Gheorghe Piperea, reprezentant al administratorului judiciar Rominsolv.

Chimcomplex a anunțat piața de capital, în noiembrie 2018, despre iminența închiderii tranzacției de achiziție a activelor Oltchim, având ca parteneri financiari un consorțiu coordonat de Credit Suisse Elveţia din care fac parte:​

– Grupul Special de Investiţii Credit Suise AG – Zurich
– VTB Bank (Europe) SE – Frankfurt
– SCR Grup – România
– Tricon Energy – SUA

Chimcomplex a încheiat un acord de exclusivitate cu Grupul Special de Investiţii Credit Suisse AG – Zurich si VTB Bank (Europe ) SE – Frankfurt.​

La acel moment, Ștefan Vuza, CEO și președinte al Chimcomplex, a declarat: “Începerea discuțiilor exclusive cu doi finanţatori europeni de top marchează o etapă importantă în dezvoltarea companiei și deschide calea pentru finalizarea cu succes a achiziției activelor Oltchim“.

Chimcomplex a îndeplinit ultimele două condiții suspensive ale contractului de achiziție a activelor Oltchim, respectiv avizul strategic al CSAT (Consiliul Superior de Apărare a Țării) și aprobarea concentrării economice de către Consiliul Concurenței. Consultantul financiar pentru aceasta tranzacție a fost compania Deloitte UK (Marea Britanie) împreună cu Deloitte România.

Din totalul de aproape 1800 de angajaţi ai Oltchim, 1200 și-au dat acordul pentru a fi preluați de Chimcomplex. 400 de angajați concediați, vor primii plăți compensatorii între 6 și 12 salarii. 200 de angajați rămân la Oltchim-ul care rămâne în proprietatea statului.

După această tranzacție, Oltchim SA rămâne cu active în conservare: Divizia Petrochimică Bradu (Pachetul 8), Instalaţia Anhidridă Ftalică (Pachetul 9) și Instalația PVC II (Pachetul 7).

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here