Daniela Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne: răspunsul UE la problema migrației este cât mai ferm posibil

0
Daniela Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne

Luni, 18 februarie 2019, reprezentanți ai președinției Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal asupra unui regulament menit să îmbunătățească funcționarea rețelei europene de ofițeri de legătură în materie de imigrație. Regulamentul va fi transmis acum reprezentanților permanenți la UE, spre confirmare în numele Consiliului Uniunii Europene.

“Coordonarea dintre statele membre, în cooperare cu țări terțe, este esențială pentru a se garanta că răspunsul UE la problema migrației este cât mai ferm posibil. Aceste noi norme ne vor permite să valorificăm la maximum activitățile ofițerilor noștri de legătură de pe teren, inclusiv în domenii precum returnările și combaterea introducerii ilegale de migranți”, a declarat Carmen Daniela Dan, ministrul român al afacerilor interne.

Acordul informal cuprinde următoarele dispoziții:

  • Introducerea unui comitet director la nivelul UE pentru a consolida gestionarea rețelei și coordonarea ofițerilor de legătură, menținându-se totodată competența autorităților de trimitere în vederea asigurării eficienței și a unor linii clare de comunicare.
  • Un rol mai important pentru ofițerii de legătură în combaterea introducerii ilegale de migranți.
  • Ofițerii de legătură vor strânge informații pentru a ajuta țările terțe să preîntâmpine fluxurile de migrație ilegală și pentru a sprijini gestionarea frontierelor externe ale UE.
  • Ofițerii de legătură vor ajuta totodată statele membre să faciliteze returnările. resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală.
  • Vor fi puse la dispoziție fonduri destinate sprijinirii activităților ofițerilor de legătură în materie de imigrație, acestea urmând să fie alocate de comun acord cu comitetul director.
Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here