Care este bugetul pe termen lung al UE și cum ne afectează?

0

2021 va reprezenta începutul unui nou buget pe termen lung al Uniunii Europene. Bugetul permite UE să investească în cetățeni și în viitor. Cine decide cu privire la mărimea bugetului? Cu ce își cheltuie Uniunea Europeană bugetul și cum este finanțat bugetul UE?

Care este bugetul pe termen lung al Uniunii Europene?

Pentru ca UE să își îndeplinească angajamentele, este esențială o finanțare stabilă și previzibilă. Bugetul pe termen lung stabilește prioritățile UE în următorii ani, la fel ca bugetul unui guvern național. Bugetul UE combină resursele și investește în proiecte cu beneficii extinse. Spre deosebire de statele membre, Uniunea Europeană nu poate avea deficit. Următorul buget pe termen lung va dura șapte ani, din ianuarie 2021 până la sfârșitul lui 2027.

Cum afectează acest buget viața mea de zi cu zi?

Bugetul UE se adresează regiunilor și orașelor, fermierilor, întreprinderilor și tinerilor. De la construirea sistemelor de transport, până la securizarea frontierelor noastre, ajutarea victimelor catastrofelor naturale, cooperarea și cercetarea, acesta ne îmbunătățește viața în multe aspecte.

De unde vin banii?

Uniunea Europeană are mai multe surse de venit. Cea mai mare parte a finanțării provine din contribuțiile statelor membre. De asemenea, există banii din taxele de import pentru produsele din restul lumii care intră pe piața comună și amenzile aplicate companiilor care încalcă regulile UE în materie de concurență. Parlamentul propune un sistem simplificat de venituri și noi surse de venit. Cum ar fi impozitul pe profit, impozitul pe materiale plastice și veniturile din schema de comercializare a carbonului din UE.

Ce anume va finanța bugetul? Și care sunt prioritățile Parlamentului European?

Bugetul pe termen lung oferă un cadru pentru investițiile UE în diverse domenii, de la mediu și agricultură, la migrație, securitate și relații internaționale. Deputații doresc mai mult sprijin pentru cercetare și inovare, mediu și climă, întreprinderile mici și mijlocii ale Europei și combaterea șomajului în rândul tinerilor. Parlamentul dorește, de asemenea, să mențină finanțarea pentru fermieri, pescuit și regiuni mai sărace.

Cine decide dimensiunea bugetului și cum se negociază acesta?

Comisia și-a făcut propunerea bugetară inițială în mai 2018. Aceasta este baza negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliu, care reprezintă statele membre. Parlamentul European care și-a expus prioritățile în noiembrie 2018, va trebui să își dea aprobarea finală pentru intrarea în vigoare a bugetului pe termen lung.

sursa: Multimedia Centre / Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here