UE reînnoiește sancțiunile pentru acțiunile îndreptate împotriva integrității teritoriale a Ucrainei

0

Vineri, 15 martie 2019, Consiliul European a adăugat opt funcționari ruși pe lista persoanelor care fac obiectul măsurilor restrictive în raport cu acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Aceste noi includeri pe listă au fost adoptate de Consiliu ca răspuns la escaladarea tensiunilor în strâmtoarea Kerci și Marea Azov și la încălcările dreptului internațional de către Rusia, care a recurs la forța militară fără nicio justificare.

Printre funcționarii sancționați se numără șeful și șeful adjunct ai direcției poliției de frontieră a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei pentru Republica Crimeea și orașul Sevastopol, trei comandanți ai unor nave de patrulare la frontieră și ai unei nave antisubmarin din Rusia, care au participat în mod activ la acțiuni care au împiedicat accesul vaselor ucrainene la coasta lor din Marea Azov, doi șefi ai serviciilor unor puncte de control din Rusia, precum și un comandant al forțelor armate ruse responsabil de forțele militare din regiune, inclusiv de anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului.

De asemenea, Consiliul a prelungit valabilitatea respectivelor măsuri restrictive cu încă șase luni, până la 15 septembrie 2019. Consiliul a eliminat de pe listă o persoană care a decedat. În prezent, măsurile se aplică unui număr total de 170 de persoane și 44 de entități. Acestea constau în interdicția de călătorie și în înghețarea activelor. De asemenea, se interzice operatorilor din UE să pună fonduri la dispoziția persoanelor și entităților incluse pe listă.

Astfel, cum a afirmat Consiliul European, UE solicită eliberarea imediată a tuturor marinarilor ucraineni deținuți, precum și returnarea tuturor vaselor capturate și libera trecere pentru toate vasele prin strâmtoarea Kerci. Acesta își reafirmă angajamentul față de respectarea dreptului internațional, a suveranității, a integrității teritoriale și a independenței Ucrainei, precum și față de politica UE de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei.

Actele juridice au fost adoptate de către Consiliul European prin procedură scrisă. Acestea sunt disponibile în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here