Parlamentul European a înființat o comisie specială pentru combaterea infracțiunilor financiare

0

O comisie europarlamentară specială solicită creșterea eforturilor de combatere a infracțiunilor financiare, a evaziunii fiscale și a evitării agresive a obligațiilor fiscale.

Recomandările includ o mai bună cooperare între statele membre, o continuare a eliminării lacunelor și crearea de noi instituții care să supravegheze aplicarea regulilor fiscale.

Recentele scandaluri financiare, precum LuxLeaks și Panama papers, au adus la lumină practici financiare întunecate – atât în Europa cât și în afara ei. În urma acestor dezvăluiri, Parlamentul European a înființat o comisie specială pentru a investiga cum să combată infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale. Comisia și-a încheiat investigația care s-a derulat pe parcursul întregului an.

Jeppe Kofod / Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European (Danemarca): “Sectorul financiar în sine, băncile, nu își îndeplinesc obligațiile de a opri infracțiunile financiare și de spălare a banilor care au loc prin intermediul băncilor. Iar consecințele – atunci când cineva facilitează infracțiuni financiare sau fiscale sunt foarte limitate“.

Deși Europa a făcut pași importanți pentru a spori transparența fiscală ca urmare a scandalurilor, comisia spune că trebuie făcut mai mult. Este nevoie de o mai bună coordonare între autoritățile financiare ale statelor membre, iar în caz contrar, Europa trebuie să poată aplica reglementări mai stricte.

Luděk Niedermayer / Grupul Partidului Popular European – Creștin Democrat (Republica Cehă): “Cu toții suntem de acord că trebuie să depunem eforturi pentru punerea în practică a regulilor, iar acest lucru este legat de o mai bună cooperare între instituții. Dacă cooperarea nu este suficientă și nu putem progresa, trebuie să luăm în considerare crearea de noi organisme“.

Aceste organisme noi ar putea include un supraveghetor european pentru combaterea spălării banilor, pentru a sprijini coordonarea dintre autoritățile fiscale naționale și o forță polițienească europeană care să asigure aplicarea transfrontalieră a normelor. Alte recomandări includ eliminarea treptată a așa-numitelor vize de aur sau pașapoarte pentru schemele de investiții, care subminează lupta pentru corectitudine și transparență, precum și o mai bună protecție a informatorilor care avertizează autoritățile cu privire la infracțiuni și practici incorecte.

sursa: Multimedia Centre - Parlamentul European
Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here