Centenarul Romilor, celebrat la Drobeta Turnu Severin

0

Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher este invitat să participe la evenimentul dedicat Centenarului Romilor, organizat la Drobeta Turnu Severin de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Mehedinţi. Evenimentul marchează împlinirea a 100 de ani de la Adunarea Naţională a Romilor de la Ibaşfalău printr-un număr mare de manifestări artistice dedicate tradiţiei şi culturii rome. Centenarul Romilor se va desfăşura în zilele de 30 aprilie şi 1 mai 2019, în pădurea Crihala din Drobeta Turnu Severin.

Centenarul României, sărbătorit anul trecut este urmat de acela al romilor, celebrat în 2019. Pe 27 aprilie 1919, la Ibaşfalău (în prezent Dumbrăveni), a avut loc Adunarea Naţională a Romilor din Transilvania. Memoriul semnat la acea dată de 22 de delegaţi poate fi considerat certificatul de naştere al egalităţii în drepturi a romilor cu ceilalţi locuitori ai României. Printre altele, au fost cerute atunci acces la educaţie, administraţie şi justiţie şi renunţarea la „numirea (porecla) ca batjocură «ţigan»“.

Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher va fi prezent la eveniment cu:

30 aprilie

  • Expoziţie de obiecte meşteşugăreşti şi de costume tradiţionale rome
  • Expoziţie de personalităţi rome
  • Stand de carte romă

1 mai

  • Piesă de teatru pentru copii
  • Concert – Ştefania şi George Calofir Band
  • Concert – The Zuralia Orchestra
  • Expoziţie de obiecte meşteşugăreşti şi de costume tradiţionale rome
  • Expoziţie de personalităţi rome
  • Stand de carte romă

*Piesa de teatru şi cele două concerte vor avea loc în intervalul orar 17.00 – 21.30.

Despre Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher

Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher propune societății o viziune asupra identității etnice a romilor care să producă o schimbare de mentalitate atât în rândul romilor, prin creșterea stimei de sine etnice, cât și în rândul neromilor, prin dialogul între culturi care se cunosc și se respectă.

Obiectivele principale ale CNCR-RK sunt susținerea și promovarea artiștilor romi și a creației rome sau cu tematică romă în toate domeniile artistice, cercetarea istoriei şi a culturii rome, păstrarea, dezvoltarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale rome.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here