Inovarea social – economică în regiunea de confluență Marea Neagră – Dunăre, o prioritate națională

0

Aceasta a fost o concluzie importantă a reuniunii “European Maritime Day in Romania”, organizată de Senatul României în colaborare cu Eurolink, Casa Europei şi sub egida Comisiei Europene, DG Mare, la data de 31 mai 2019.

Reuniunea a scos în evidenţă diverse aspecte ale dezvoltării integrate şi inclusive a zonei fluviale dunărene la confluenţa cu zona maritimă dobrogeană şi a adoptat o foaie de parcurs cu direcţii şi iniţiative de dezvoltare durabilă a zonei.

În cadrul reuniunii, USH Pro Business a primit trofeul Black Sea Danubian Social & Economic Innovator şi Diploma de excelenţă Black Sea Danubian Social & Economic Innovator, ca recunoaştere a implicării sale în problematica dezvoltării zonei precum  şi rolul asumat în calitate de secretariat al Consiliului Consultativ SUERD- Strategia UE pentru regiunea Dunării.

“Trofeul este onorant pentru noi. Evenimentul atrage atenţia, asupra importanţei europene a managementului complex al sistemului Marea Neagră – Delta Dunării, subiect destul de neglijat şi puţin mediatizat. România are o poziţie unică deţinând cea mai mare întindere a confluenţei cursului inferior al fluviului cu zona maritimă şi va trebui să  îşi asume rolul de coordonator european al zonei fluvialo-maritime. Prin proiectul Danubius RI, România va deveni centrul cercetării europene pe sisteme fluvialo-maritime dar nu ar trebui să ţintim numai asta pentru că e insuficient. Proiectul de cercetare în sine, va oferi date de cercetare pentru toţi cei interesaţi dar nu va rezolva problema unui management avansat al dezvoltării economico-sociale a zonei. Asta depinde de comunităţile locale, regionale în primul rând, dar şi de sprijinul pe care îl primesc la nivel naţional, în al doilea rând. România poate să devină exemplu şi să fixeze standarde ale economiei durabile pentru cursul inferior al Dunării în proximitatea Mării Negre, standarde emblematice în Europa şi în lume, dacă se va reuşi aplicarea unei strategii durabile, bazată pe atuurile zonei dar şi coezivă şi eficientă în implementare” a declarat conf.univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here