Alina Teiş, deputat PSD de Mehedinţi, susține Proiectul de hotărâre al Guvernului – Tichete educaţionale de 250 de lei pentru elevi

0
Alina Teiş, deputat PSD de Mehedinţi

Ministerul Educaţiei Naţionale are în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care fiecare elev va avea dreptul, începând din această toamnă, la tichete de câte 250 de lei, împărţiţi în 5 bucăţi de câte 50 de lei. Aceşti bani pot fi folosiţi doar pentru achiziţionarea de manuale, cărţi, rechizite şi echipament sportiv.

Tichetele vor fi primite numai dacă părinţii depun o cerere/declaraţie pe propria răspundere la şcoală. Dacă va fi aprobat acest proiect, tichetele vor fi emise în lunile octombrie-noiembrie 2019 şi expiră pe 12 iunie 2020.

Deşi este vorba despre un tichet social, regulile permit şi prevăd acordarea acestor tichete numai elevilor din sistemul de învăţământ de stat, din ciclurile primar, gimnazial, liceal şi profesional. Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească elevii, pentru a primi aceste tichete, este frecventarea cursurilor. Tichetul social educaţional nu afectează acordarea altor tipuri de ajutor social, precizează actul normativ, adică sumele nu sunt luate în calcul atunci când se decide venitul familiei.

Apreciez acest proiect al Ministerului Educaţiei naţionale, mai ales că programe de tichete sau rechizite există deja. În 2016 au fost introduse tichetele la grădiniţă prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Se acordă 50 de lei pe lună pentru o frecvenţă mai mare de 50% a prezenţei.

Un alt program existent deja este „Programul guvernamental naţional de rechizite școlare”, prin care elevii care provin din familii cu venituri reduse primesc gratuit, în fiecare an, rechizite şcolare în valoare de 25 lei (pe fiecare elev din învăţământul primar) şi de 30 de lei (pentru cei de gimnaziu).

Alina Teiș,
Deputat PSD

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here