Trei pelicule finaliste la Premiul LUX pentru Film al Parlamentului European

0

Peliculele „Cold Case Hammarskjöld“, „The Realm“, și „God Exists, Her Name Is Petrunya“ au fost alese ca finaliste ale Premiului Lux pentru Film al Parlamentului European. Filmele din acest an tratează corupția politică, o investigație a unui caz de crimă vechi de zeci de ani și modul în care feminismul se intersectează cu religia.

  • Cold Case Hammarskjöld – regizor: Mads Brügger (Danemarca/Norvegia/Suedia/Belgia)
  • God Exists, Her Name Is Petrunya – regizor: Teona Strugar Mitevska (Macedonia de Nord/Belgia/Slovenia/Croația/Franța)
  • The Realm – regizor: Rodrigo Sorogoyen (Spania/Franța)

Cold Case Hammarskjöld

Ați citit teorii conspirative despre moartea lui Dag Hammarskjöld? Secretarul General al ONU, din Suedia, a murit într-un accident de avion suspect, în 1961, în timp ce se îndrepta către negocierile de încetare a focului în scopul de a rezolva un conflict în Katanga, Congo, unde interese economice masive erau puse în joc.

Hammarskjöld a fost un politician progresist care a vrut să împiedice țările occidentale precum Marea Britanie și Franța să-și restabilească influența în Africa, după ce coloniile și-au câștigat independența. Documentarul lui Mads Brügger aduce lumină asupra misterului. Acesta analizează revendicările din trecut și face treptat descoperiri noi și uimitoare. Acest film provocator ne reamintește și de multe dintre problemele de astăzi. Chiar dacă prezintă multe practici înșelătoare din politică, filmul este, în același timp, profund uman și vesel. Este a treia oară în istoria Premiului LUX când un documentar se numără printre cele trei filme finaliste.

God Exists, Her Name Is Petrunya

Ce se întâmplă atunci când o femeie participă la o întrecere rezervată în mod tradițional doar bărbaților și reușește să obțină o cruce sfântă pe care un preot ortodox o aruncă într-un râu? Petrunya face tocmai asta și înfurie atât bărbații, cât și preotul, care implică poliția în acest caz. Deși inițial nu era o feministă, Petrunya refuză să cedeze la rugămințile de a restitui crucea și luptă pentru drepturi egale. „De ce nu am dreptul la un an de noroc?”, întreabă ea făcând referință la „premiul” pentru câștigătorul întrecerii.

The Realm 

Cât de departe va merge un om hotărât să facă orice pentru putere? Acest film de aventuri, plin de adrenalină, urmărește un caz de corupție politică. Povestea include moartea unui politician de succes și a domniei lui, care ar fi părut să existe pentru totdeauna.

********

Premiul pentru Film LUX este un premiu oferit de deputații europeni pentru a promova filmele europene și pentru a le oferi posibilitatea de a circula dincolo de piața lor națională și de a concura mai bine cu filmele americane ce domină piața. De aceea, cele trei filme finaliste sunt subtitrate în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Dacă nu reușiți să le vedeți într-un cinematograf din apropiere în următoarele câteva săptămâni, atunci sigur veți avea posibilitatea să le urmăriți în timpul Zilelor Filmului LUX, în toamnă, când acestea vor fi prezente în peste 50 de orașe și în diverse festivaluri de film.

Filmul câștigător va fi desemnat de deputații europeni și Premiul va fi acordat pe 27 noiembrie 2019 în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg, în prezența producătorilor de film.

sursa: Multimedia Centre / European Parliament
Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here