În cadrul conferinței internaționale ”National security policy, from strategic thinking to security and defence institutions”, eveniment ce a avut loc la data de 3 octombrie 2019 la București, cu tema ”Fundamental questions and systemic solutions for Romania’s current and future security”, au fost intens dezbătute subiecte precum amenințările externe și vulnerabilitățile interne legate de securitatea națională.
O concluzie importantă acceptată de cei prezenți a fost legătura dintre securitatea națională, (ca stare de legalitate, echilibru, stabilitate economico-sociala și politică,) și conceptul de interes național și identitate națională.
O întrebare fundamentală pusă în plen de Costin Lianu, prorector Relații Internaționale, Universitatea Spiru Haret, a fost legată de modalitatea în care apărăm și promovăm o identitate națională. În contextul actual aceasta este afectată de lipsa de coeziune, dezechilibre economice, instabilitate, depopulare, sărăcie, exod al creierelor, declin demografic, mediu precar, stare de neîncredere și lipsa unui brand de țară. O altă întrebare fundamentală este cât de serioasă și importantă este această vulnerabilitate internă în context geo politic.
În centrul dezbaterilor ce au urmat, aspectele legate de vulnerabilitățile economice, sociale și politice au fost considerate la fel de importante ca și amenințările externe pentru păstrarea, apărarea și promovarea identității naționale.
“A fost o inițiativă lăudabilă să declanșezi astfel de dezbateri. Au rămas multe subiecte mai puțin dezbătute, precum redefinirea identității naționale în contextul identității europene sau aspectele legate de brand de țară, de recâștigare a încrederii în noi înșine și a coeziunii ca parte esențială a securității naționale.
Dezbaterea a reliefat mai multe aspecte precum vulnerabilități și neajunsuri, amenințări dar și multe întrebări retorice fără răspuns sau soluții. Dacă ar fi să fim consecvenți cu subiectul dezbaterii, gândirea strategică începe cu formularea unei viziuni și a unor opțiuni strategice fundamentate științific, care să fie analizate și validate minuțios de statul român, dar formulările au fost destul de sumare în această direcție.
Rămâne încă neclar cine coagulează forțele naționale pentru ca răspunsul gândirii strategice să se regăsească în acțiuni practice, eficiente măcar pentru atenuarea gravelor vulnerabilități interne“, a declarat Costin Lianu, prorector Relații Internaționale, Universitatea Spiru Haret.