CLAY – Interreg Europe

0
  • De la analiza nevoilor din sectorul ceramicii artistice până la identificarea exemplelor de bune practici în acest domeniu
  • A treia întâlnire din cadrul proiectului CLAY – Interreg Europe a avut loc în Seinäjoki (Finlanda), în perioada 11-12 septembrie 2019

    Septembrie 2019 – Cea de-a treia întâlnire de parteneriat organizată în cadrul proiectului CLAY (Sprijin intersectorial pentru IMM-urile inovative și competitive ce activează în domeniul ceramicii artistice) a avut loc în perioada 11-12 septembrie 2019 în Seinäjoki (Finlanda).

    Partenerii din Italia, Finlanda, Franța, Portugalia, România și Spania s-au reunit la Seinäjoki pentru cel de-al treilea eveniment de învățare interregională (ILE) al proiectului, cu scopul principal de a discuta analiza nevoilor, realizată de fiecare partener în semestrul 2 (decembrie 2018 – mai 2019). Aceasta a constat într-un sondaj de opinie adresat principalilor actori interesați din sectorul ceramicii, care a vizat înțelegerea nevoilor de inovare din regiunile CLAY.

Proiectul CLAY, de fapt, prin împărtășirea modelelor de bune practici și soluții între partenerii din sectorul ceramicii artistice, va conduce la dezvoltarea de politici și acțiuni concrete de susținere și sporire a competitivității întreprinderilor mici și mijlocii europene din acest domeniu.

Procesul a pornit de la un prim studiu pregătitor asupra punctelor tari și punctelor slabe, oportunităților și amenințărilor din sectorul ceramicii, dezvoltat de fiecare partener și coordonat de liderul proiectului (Regiunea Umbria, Italia). Acest prim pas a fost urmat de chestionarul privind analiza nevoilor adresat actorilor interesați din sectorul ceramicii și va continua cu identificarea exemplelor de bune practici care vor fi utilizate ca sursa de inspirație privind adoptarea de măsuri concrete cu scopul îmbunătățirii politicilor regionale.

În Seinäjoki, partenerii au împărtășit feedback-ul privind analiza nevoilor, iar prioritățile inovării în sectorul ceramicii, conform rezultatelor sondajului, sunt: marketing (43%); inovarea produselor (29%) și inovarea proceselor (28%).

Cele mai bune măsuri pentru stimularea inovării, identificate în același sondaj de către actorii interesați, sunt ajutoarele economice și financiare; programele de instruire; inițiativele intersectoriale și activitățile de networking.

Cuvintele-cheie rezultate în urma brainstorming-ului cu partenerii și cu actorii interesați, menite să inspire planurile de acțiune regională care vor conduce la îmbunătățiri ale politicilor regionale, sunt: tehnologia informației și comunicațiilor; cercetare; construcții și amenajări interioare; mediu și economie circulară; industria creativă.

În prima zi, Asta Boman-Björkell a prezentat Ornamo Art and Design din Finlanda (https://www.ornamo.fi/en/), o asociație care promovează designerii, oferă consultanță juridică și organizează evenimente cu accent pe modernism și provocările viitorului. Ornamo numără aproximativ 19.000 de designeri și 200 de ceramiști.

Întâlnirea a inclus, de asemenea, vizite de studiu organizate cu scopul de a înțelege domeniul ceramicii din regiunea Ostrobotnia de Sud:
● Amfora – artistul ceramist Päivi Rintaniemi (https://rintaniemi.fi/), un sculptor și designer premiat, care a absolvit masterul în arte în cadrul Universității de Artă și Design din Helsinki (Universitatea Aalto). Artista este câștigătoarea Premiului Faenza, ediția 58, iar sculpturile sale au fost expuse în toată lumea. Atelierele Rintaniemi combină ceramica artistică și funcțională cu echipamentele inovatoare (refolosite din industria produselor lactate) pentru a amesteca și usca lutul.
● Centrul Cultural Vanha Paukku (https://vanhapaukku.fi/) și Centrul de educație pentru adulți Lapua (https://www.lapua.fi/kansalaisopisto/?id=789) au fost vizitate în cea de-a doua zi a întâlnirii. Centrul de educație pentru adulți din Lapua este o instituție de educație non-formală, ale cărei concepte sunt învățarea pe tot parcursul vieții și dezvoltarea proprie. Centrul este co-finanțat în proporție de 1/3 de la bugetul de stat, 1/3 de la bugetul local și 1/3 din taxele percepute în urma organizării cursurilor. Centrul numără 100 de profesori și oferă 9.500 de ore de curs în fiecare an, inclusiv cursuri de ceramică.

În următoarea perioadă, partenerii proiectului vor organiza evenimente de comunicare și vor lucra la identificarea de exemple de bune practici care vor conduce la îmbunătățirea politicilor regionale cu scopul de a contribui la sporirea inovării în sectorul ceramicii artistice.

Mai multe despre proiectul CLAY

CLAY își propune să sprijine sectorul ceramicii prin prioritizarea noilor tehnologii, consolidarea brandurilor și dezvoltarea de noi servicii, pentru a menține avantajul competitiv și pentru a face față provocării globalizării. Schimbul interregional va ajuta partenerii CLAY să îmbunătățească programele regionale și instrumentele politice care pot consolida tradiția și pot stimula inovarea în sectorul ceramicii artistice.
Proiectul CLAY reunește 5 regiuni care au atât tradiții ceramice importante, cât și întreprinderi mici și mijlocii inovatoare și utilizează schimbul interregional pentru a identifica soluții în ceea ce privește provocarea de a asocia tradiția cu inovarea, prin îmbunătățirea programelor regionale de inovare.
Proiectul CLAY este implementat de 6 parteneri:
● Regiunea Umbria / Guvernul Regional din Umbria (partenerul lider – Italia);
● AEuCC – Grupul European de Cooperare Teritorială a Orașelor Ceramice (partener consultativ, cu sediul legal în Spania și cu sucursale în Italia);
● ADR Sud-Vest Oltenia – Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (România);
● Consiliul Regional Ostrobotnia de Sud (Finlanda);
● CTCV: Centrul Tehnologic pentru Ceramică și Sticlă (Portugalia);
● Asociația pentru dezvoltarea și promovarea Centrului European de Ceramică (Franța).

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here