Parlamentul European este hotărât să reducă dependența noastră faţă de materialele plastice – VIDEO

0

Ce este poluarea cu microplastice? De ce există atât de multe în oceanele noastre? Acest videoclip explică impactul unei crize care se adâncește în oceanele noastre.

Microplasticele sunt bucăți mici de plastic, cu diametrul mai mic de 5 mm. Iar poluarea cu microplasticele este peste tot: din oceane și de pe câmpuri până în alimentele și apa noastră de băut.

Anual, între 5 și 12 milioane de tone de deșeuri de plastic sunt deversate în mări. Oamenii de știință consideră că 150 de milioane de tone s-au acumulat în oceanele lumii. Până în 2050, cantitatea de plastic ar putea deveni egală cu cea a peștilor.

Microplasticele se formează în timp, prin descompunerea obiectelor de plastic precum pungi și sticle, jucării și ambalajele alimentelor în bucăți tot mai mici. Dar acestea nu dispar. Odată ce sunt suficient de mici, sunt consumate de animalele marine și transmise prin lanțul trofic la peștii mari și mamifere, când prădătorii devin pradă.

Impactul asupra omului, situat în vârful lanțului trofic, rămâne neclar. Totuși, cercetările sugerează că poluarea cu microplastice a dus la infertilitate la unele specii animale. Altele mor de malnutriție, înghițind cantități enorme de plastic în loc de hrană.

Parlamentul European este hotărât să reducă dependența noastră faţă de materialele plastice, pentru care nu există alternative, cu cel puțin un sfert până în 2025. Sprijină, chiar, o interdicție la nivel european privind produsele de plastic de unică folosință și finanțarea cercetării unor produse înlocuitoare mai ecologice și durabile.

sursa: Multimedia Centre - Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here