La ce preţ a ajuns metrul cub de lemn în judeţul Dolj?

0

Odată cu apropierea frigului, una dintre preocupările pe care o au foarte mulţi oameni din mediul rural este cea legată de procurarea de lemn pentru încălzirea pe timpul iernii. Şi în judeţul Dolj se poate observa că pe multe site-uri de anunţuri se găsesc persoane fizice sau juridice care comercializează lemne de foc. În acest sens, Quickshop.ro a realizat o cercetare de piaţă cu privire la preţul în judeţul Dolj a metrului cub de lemn şi a ajuns la nişte concluzii foarte interesante pe care vă invităm să le citiţi în continuare.

La nivelul judeţului Dolj, preţul lemnelor de foc este în jur de 250 de lei, însă se poate ajunge şi la suma de 400 de lei.

Fondul forestier naţional ocupa, la sfârşitul anului 2018, o suprafaţă de 6583065 hectare, care reprezenta 27,6 % din suprafaţa ţării. Suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2018, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2017, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,3%, datorată în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate, conform Legii nr. 46/2008 – Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare. În judeţul Dolj, suprafaţa fondului forestier la sfârşitul anului 2018 era de 88450  hectare.

În anul 2018, s-au recoltat 19462 mii metri cubi (volum brut) de lemn la nivel naţional, cu   mii metri cubi mai mult faţă de anul 2017. Pe specii forestiere, răşinoasele reprezintă 36,6% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 33,8%, stejarul 10,5%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 11,3%, şi diverse specii moi (tei, sălcie, plop etc.) 7,8%.

La nivelul judeţului Dolj, situaţia speciilor este următoarea: Numărul hectarelor de răşinoase era de 744, în timp ce, cel al foioaselor era de 80785 hectare.

Cercetarea referitoare la preţul metrului cub poate fi strâns legată de vânzările de centrale termice, unde la nivel naţional se observă o creştere a numărului total de centrale termice vândute cu peste 200.000 de bucăţi faţă de anul trecut. Din totalul de 200.000 de centrale vândute, peste 50% din vânzări se datorează înlocuirilor. Înlocuirea centralelor poate avea cauze multiple, printre acestea principale fiind: vechimea centralei, dorinţa proprietarilor de a avea un control mult mai bun asupra cheltuielilor aferente încălzirii sau mai nou conectivitatea inteligentă.

“Fiind unul dintre cei mai mari retaileri naţionali de centrale termice, termostate, calorifere, panouri solare, sisteme de încălzire în pardoseală, aer condiţionat, pompe de căldură, sanitare, etc. putem observa şi analiza unele trend-uri şi evoluţii ale vânzărilor în diferite judeţe. Astfel, am observat că la nivelul judeţului Dolj creşterea vânzărilor de centrale termice pe site-ul www.quickshop.ro este de 27,4% faţă de perioada similară a anului trecut” au declarat reprezentanţii Quickshop.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here