Oleg Sentsov și lupta prizonierilor politici din Rusia

0

Oleg Sentsov, câștigătorul din 2018 al Premiului Saharov pentru libertate de gândire a fost eliberat din închisoare după ce a petrecut peste 5 ani în spatele gratiilor. El a fost condamnat în 2015 de o instanță rusă la 20 de ani de închisoare pentru „conspirație la comiterea unor acte teroriste”. Procesul său a fost descris ca fiind nedrept de către organizațiile internaționale.

Într-o zi însorită de septembrie a anului 2019, Oleg Sentsov a pus, în sfârșit, din nou, picioarele pe pământ ucrainean.

El a făcut parte dintr-un grup de 35 de deținuți politici și soldați ucraineni schimbați cu 35 de deținuți ruși. Cu un an în urmă, Parlamentul European a acordat cineastului ucrainean Premiul Saharov pentru libertate de gândire.

Oleg Sentsov: „Când ești singur și nu te simți susținut, e greu. Știam însă că oamenii mă susțin și asta m-a ajutat să fiu puternic. Vă mulțumesc pentru acest sprijin.”

Aici, în această colonie de deținuți de la Cercul Arctic, Oleg Sentsov și-a petrecut cea mai mare parte a celor 5 ani de închisoare din Rusia, la aproximativ 2.000 de kilometri de Moscova.

Oleg Sentsov a fost arestat în 2014, după ce a protestat, ca mii de ucraineni, împotriva anexării Crimeei natale de către Rusia, în Piața Independenței din Kiev.

Dmitry Dinze / avocatul lui Oleg Sentsov: “După arestare, Oleg a fost torturat. I-au spus: << Mărturisește și vei primi doar 7 sau 8 ani de închisoare. Recunoaște că tu ai fost cel care a pus focul. Recunoaște că tu ai fost creierul din spatele atacurilor asupra monumentelor >>.”

În 2015, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru pregătirea unui atac terorist și trafic de arme. Zâmbind sarcastic în instanță, a fredonat imnul național ucrainean.

Oleg Sentsov: „Sunt în țara voastră minunată de un an, timp în care am urmărit programele de televiziune, buletinele voastre de știri sunt foarte bune, propaganda voastră funcționează bine.

Amnesty International l-a denunțat ca un proces-spectacol; avocatul său l-a numit o batjocură de proces. În septembrie 2018, cineastul puternic de altă dată a apărut slăbit și costeliv. Era de 139 de zile în greva foamei. Câteva zile mai târziu, pe 6 octombrie, Oleg Sentsov a fost forțat să își încheie greva.

Dmitry Dinze / avocatul lui Oleg Sentsov: „După 145 de zile de grevă a foamei, corpul îi ceda, iar medicii i-au spus: fie te legăm de pat și te hrănim forțat printr-un tub, fie decizi să închei greva foamei și să te hrănești singur.”

Acum, liber fiind, Oleg Sentsov solicită eliberarea celorlalți deținuți politici din Rusia.

Oleg Sentsov: „Nu vreau să mă uit înapoi la trecut, vreau să privesc prezentul și viitorul. Problema este acum cu ceilalți deținuți de-ai noștri, care sunt încă în spatele gratiilor.

În ciuda chinurilor prin care a trecut, Oleg Sentsov rămâne pozitiv în privința viitorului său ca cineast și activist pentru drepturile omului.

Oleg Sentsov: „Voi continua să fac filme, ca înainte. Lucrez la un proiect și, dacă totul merge bine, vom începe să filmăm într-un an. De asemenea, voi fi în continuare implicat în activismul civic, atât oficial, cât și profesional.”

Atât Oleg Sentsov, cât și Parlamentul European și-au reînnoit apelurile pentru eliberarea imediată a tuturor deținuților politici din Rusia și Crimeea.

sursa: Multimedia Centre / Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here