Vâlcea: Tragedie în comuna Bărbătești – o fetiță de 12 ani a murit intoxicată cu fumul de la sobă

0

În dimineața zilei de joi, 21 noiembrie 2019, la ora 6.30, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Vâlcea și Serviciul de Ambulanță, prin apel la numărul de urgență 112, s-a solicitat intervenția pentru o fetiță, în vârstă de 12 ani, din comuna Bărbătești, aflată în stop cardio respirator.

După apelul de urgență, asistenta medicală din comună, chemată de tatăl fetei, a început imediat manevrele de resuscitare care ulterior au fost continuate de echipajele de la SMURD și Ambulanță, sosite la fața locului.

Din păcate toate eforturile au fost în zadar, fiind declarat decesul fetiței.

Din primele informații, se pare că intoxicația a intervenit ca urmare a monoxidului de carbon degajat de o sobă de încălzire construită recent.

***

Pentru prevenirea unor situaţii dramatice din cauza monoxidului de carbon, pompierii militari vă reamintesc că trebuie respectate următoarele reguli:

• Verificați periodic sistemele de încălzire sau gătit, urmând întotdeauna instrucțiunile producătorilor. Sistemele de aerisire înfundate, echipamentul învechit sau care nu funcționează corect poate duce la emisii de CO;
• Asigurați-va că toate dispozitivele au fost instalate corect, în conformitate cu instrucțiunile producătorilor;
• Asigurați-va ca aparatele de încălzit funcționează corect, nu sunt blocate de praf sau alte reziduuri – cu atât mai important pentru sistemele de încălzire care nu au fost utilizate de-a lungul verii;
• Daca aveți stări de vomă, amețeală, dureri de cap, pierderi de echilibru, vedere încețoșată sau letargie și/sau suspectați o scurgere de CO, opriți aparatul, ventilați încăperea prin deschiderea ferestrelor, ieșiți la aer proaspăt și sunați la serviciul de ambulantă;
• Cea mai bună metoda de a evita că acumulările de CO să devină un pericol pentru sănătate este să achiziționați un detector de monoxid de carbon. Acesta este diferit de un detector de fum, fiind creat special pentru a semnaliza acumulările de monoxid de carbon înainte ca acestea să devina un risc pentru sănătate.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here