Concert Extraordinar de ANUL NOU 2020 la Filarmonica OLTENIA Craiova

0

Concertele de Anul Nou, din 10 şi 11 ianuarie 2020, ora 19.00, vor îmbina nemuritoarele valsuri vieneze cu muzica de film, arii celebre şi muzică românească, sub bagheta apreciatului dirijor, I. Ionescu Galaţi, supranumit şi “dirijorul pictor”. Invitată specială a Filarmonicii „Oltenia” Craiova este soprana Ana-Maria Donose, solistă a Operei Naţionale Române Iaşi. 

Din program:

  • Johann Strauss-fiul: ”Die Fledermaus” („Liliacul”), uvertura operetei
  • Josef  Strauss: „Feuerfest” („Polca fierarului”), polka française, op. 269
  • Grigoraș Dinicu: Hora staccato
  • Paul Constantinescu: Olteneasca
  • Vladimir Cosma: Marele blond
  • Piotr Ilici Ceaikovski: „Spărgătorul de nuci” (selecțiuni)
  • Richard Rodgers: Sunetul muzicii
  • Giacomo Puccini: Aria Musettei din opera „Boema”
  • Frederick Loewe: „I could have danced all night” din musicalul „My Fair Lady”

Ilarion Ionescu Galați

Figură proeminentă a școlii interpretative românești, Ilarion Ionescu Galați este unul dintre cei mai apreciați dirijori români, fiind de altfel supranumit și „dirijorul pictor”. Născut în 1937, Ilarion Ionescu-Galați a început studiul muzicii de la vârsta de 3 ani, sub îndrumarea tatălui său, pentru ca pregătirea sa artistică să se desăvârșească în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, unde a absolvit secția vioară.

De altfel, Ilarion Ionescu-Galați s-a remarcat în peisajul muzical autohton mai întâi ca violonist. În această calitate susține numeroase recitaluri și concerte alături de orchestrele românești importante, realizează mai multe turnee internaționale și devine primul interpret român al Concertului nr.1 pentru vioară și orchestră de D. Șostakovici.

Paralel cu activitatea violonistică, Ilarion Ionescu-Galați se perfecționează și în arta dirijorală cu maeștrii Emanuel Elenescu și Mircea Basarab, dar și la „Ecole Normale de Paris”, unde a studiat tehnica și arta conducerii orchestrelor simfonice cu Pierre Dervaux și Charles Munch și în S.U.A. cu marii dirijori Eugene Ormandy și Leopold Stokowski.

Revenit în România, Ilarion Ionescu-Galați se dedică artei baghetei, devenind, din 1968, dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Brașov și dirijând în cele aproape cinci decenii de activitate toate orchestrele mari din țară, dar și ansambluri simfonice din S.U.A., Europa și Asia.

De asemenea, ca dirijor, Ilarion Ionescu Galați a colaborat cu soliști de prestigiu precum: Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Igor Oistrach, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Ruggiero Ricci, Ștefan Ruha, Dan Grigore, Viktor Tretiakov, Mihaela Martin, Mihaela Ursuleasa, Vladimir Orlov, Silvia Marcovici, Lola Bobescu, Nelly Miricioiu, ș.a. Fost director și dirijor permanent al orchestrelor simfonice din Istanbul și Ankara (Turcia), precum și al orchestrelor simfonice din Gavle și Upsala din Suedia, Ilarion Ionescu-Galați este astăzi dirijor invitat și director onorific al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.

De asemenea, în ultimii ani, Ilarion Ionescu-Galați a avut mai multe apariții în cadrul concertelor de tip proms, ce îmbină muzica clasică și muzica pop.

ANA MARIA DONOSE

Soprana Ana Maria Donose a absolvit succesiv Liceul de Artă „Octav Băncilă” Iași, Secția Canto (2004), Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Canto, clasa conf. univ. dr. Adriana Severin (2008) și cursurile de Master la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, specializarea Canto, clasa prof. univ. dr. Corneliu George Solovăstru (2010).

A participat la masterclass-uri susținute de Mariana Krilovici, Lucia Pappa, Vasile Moldoveanu și Viorica Cortez. A cucerit, de-a lungul timpului, numeroase premii, cel mai important fiind Premiul II la Concursul Internaţional de canto „Vincenzo Bellini”, Italia (2010) şi cea mai recentă, distincția „Membru de onoare al Proiectului Artă pentru suflet” (2017).

A colaborat cu Opera Națională București, Ateneul Român, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Naţională Română Timişoara, Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” Chișinău, Filarmonicile din Iaşi, Brașov, Craiova, Botoşani, Bacău, Sibiu, Orchestra Radio Bucureşti – Bucharest Music Film Festival.

A susținut numeroase recitaluri și concerte alături de maestrul Eugen Doga (Ateneul Român, Chișinău, Iași). A fost artist liric în Corul Operei Naționale Române Iași (2004 – 2012) iar din anul 2012 este solistă vocală (soprană) a Operei Naționale Române Iași. A efectuat turnee de concerte în Italia (Concert la Castel Gandolfo), Olanda, Germania, Franța, Republica Moldova.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here