Zilele Arhitecturii Balneare la Govora

0

Timp de o săptămână, patrimoniul construit al Băilor Govora va fi pus în valoare prin tururi ghidate, proiecții de film, video mapping și ateliere tematice gratuite, deschise comunității locale și turiștilor.

Băile Govora este o stațiune balneară cu un puternic specific identitar, care păstrează Parcul Balnear împreună cu numeroase clădiri istorice relevante pentru evoluția sa istorică. În ciuda acestui lucru, patrimoniul existent este în mare parte neutilizat și degradat, afectând atât imaginea urbană, cât și percepția comunității asupra moștenirii sale culturale.

Într-un efort de a reconecta patrimoniul cu comunitatea locală și cu vizitatorii, precum și de a declanșa eforturi de intervenție și restaurare, Asociația ARCHÉ și Studiogovora organizează, între 3 – 9 august 2020, Zilele Arhitecturii Balneare la Govora, o serie de evenimente dedicate patrimoniului balnear al stațiunii și inițiativelor recente de revitalizare a acestuia. Activitățile se vor desfășura în aer liber, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță aferente perioadei (termoscanare, asigurarea de dezinfectant, purtarea obligatorie a măștii etc.), și vor include:

  • tururi ghidate arhitecturale cu arhitecții inițiatori ai proiectului;
  • o vânătoare de comori marca Vânătoarea de comori arhitecturale;
  • discuții și ateliere tematice despre patrimoniu, comunități, storytelling și natură, alături de mai mulți specialiști în domeniu, ce vor oferi perspective complementare între multiple domenii ce se intersectează la Govora, de la arhitectură la peisagistică;
  • proiecții de documentare pe tema patrimoniului și arhitecturii balneare
  • video mapping în cele mai emblematice locuri din stațiune, alături de artiștii festivalului Amural.

De asemenea, va fi organizată și o acțiune de curățenie la Vila Ivanovici, în cadrul căreia doritorii pot contribui concret la îngrijirea unui monument istoric, precum și o expoziție de planșe și fotografii ale Băilor Govora, unde vizitatorii vor putea afla povestea stațiunii într-un mod artistic și expresiv.

Zilele Arhitecturii Balneare la Govora speră să atragă noi entuziaști ai patrimoniului și nu numai, oferind numeroase oportunități de petrecere a timpului liber și totodată de explorare a unor noi fațete culturale locale. Programul complet al evenimentului poate fi accesat la adresa https://govora.studio/zab.

Proiectul este derulat de Asociația ARCHÉ și Studiogovora și finanțat de Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul Arhitecturii, și AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele chestionarului și ale proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Primăria Orașului Băile Govora și SC. Băile Govora SA și realizat cu sprijinul oferit de Fundația Comunitară Vâlcea, Amural, Epson, GhirlandeLuminoase.ro și Vânătoarea de comori arhitecturale.

Băile Govora

Acum un secol, Govora era promovată ca locul cu cel mai bun aer din Europa. Odată cu descoperirea aici a apelor benefice sănătății, stațiunea s-a dezvoltat în timp record – în doar 30 de ani – cu aportul a numeroși arhitecți celebri în epocă. Gândită după modelul stațiunilor balneare din Occident și cu un concept urbanistic special – cel al orașului grădină – Govora a devenit în primele decenii ale secolului XX o destinație a elitelor.

Însă așa cum Băile Govora a fost construită dintr-un avânt acum 100 de ani, stoparea turismului de masă din ultimii 10 ani a declanșat procesul invers – declinul. În ultimii ani, locuitorii orașului au plecat, din lipsa locurilor de muncă, iar majoritatea clădirilor au devenit nefuncționale. Azi, activitatea economică s-a restrâns în jurul a doar patru hoteluri și câteva afaceri mici. Băile Govora este un oraș oprit în timp ce trebuie să își pregătească viitorul, iar bogatul său patrimoniu cultural poate fi baza pentru consolidarea unei noi identități.

Studio Govora a fost fondat în 2018 de Radu Tîrcă și Ștefania Hîrleață, doi arhitecți pasionați de patrimoniu și istorie. Radu s-a născut și a crescut în Băile Govora și, de când a început studiile de arhitectură, a avut mereu vii în minte clădirile ce l-au fascinat de mic. Ștefania i s-a alăturat când erau studenți în anul I și de atunci au format mereu o echipă. Împreună, și-au orientat studiile spre patrimoniu și spre protejarea valorilor arhitecturale istorice și sunt convinși că arhitectura prețioasă a Băilor Govora poate contribui la dezvoltarea durabilă a locului și creșterea calității vieții, poate oferi un mediu plăcut pentru localnici și turiști și poate atrage resurse disponibile la nivel național și internațional.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here