COVID-19 în Oltenia: situația epidemiologică la data de 4 august 2020

0
Până astăzi, 4 august 2020, pe teritoriul României, au fost confirmate 55.241 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus - COVID 19

Marți, 4 august 2020, la ora 9.00, situația epidemiologică a județului Dolj se prezenta astfel:

 • total teste efectuate: 24060
 • probe recoltate din 3 august 2020: 250
 • teste pozitive din 3 august 2020: 20
 • internati infectie COVID -19 Spital Boli Infecţioase: 147
 • total cazuri confirmate: 829
 • total de persoane vindecate: 457
 • total de persoane aflate în carantină: 477
 • total de persoane ieşite din carantină: 0
 • total de persoane aflate în izolare: 142
 • total de persoane ieşite din izolare: 0 
sursa: Instituția Prefectului – Județul  Dolj

Marți, 4 august 2020, la ora 14.00, situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj, se prezenta astfel:

 • nu mai există persoane în carantină instituționalizată;
 • 531 persoane în carantină la domiciliu/locația declarată;
 • 911 persoane confirmate cu COVID-19 (până în momentul de față), din care: 489 persoane sunt vindecate și externate, iar 33 persoane au decedat.

De la ultima informare transmisă de Direcția de Sănătate Publică Gorj, au mai fost înregistrate trei decese:

 • bărbat în vârstă de 73 ani- comorbidități: boală cronică renală stadiul V, în program de hemodializă, insuficiență cardiacă și obezitate gradul II;
 • bărbat în vârstă de 75 ani- comorbidități: diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială și fibroză pulmonară;
 • femeie în vârstă de 79 ani- comorbidități: diabet zaharat tip I, neoplasm mamar stâng operat și hipertensiune arterială;

De la începutul pandemiei, la nivelul județului Gorj, s-au prelevat 7055 teste, din care 133 sunt în așteptare.

De la ultima informare transmisă de Direcția de Sănătate Publică Gorj, au fost înregistrate alte 31 noi cazuri de îmbolnăvire, situația prezentându-se astfel:

 • 29 teste pozitive prelevate de la suspecții COVID-19, internați în spitalele din județul Gorj;
 • 2 teste pozitive efectuate în cadrul laboratoarelor private.

Datele prezentate se pot modifica, de la o oră la alta, în funcție de evoluția epidemiologică.

Direcția de Sănătate Publică Gorj face apel, în continuare, la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate, să respecte normele de conduită sanitară și distanțare interpersonală, precum și reglementările în vigoare impuse în vederea prevenirii și limitării extinderii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.

DSP Gorj solicită cetățenilor precauție, igienizarea frecventă a mâinilor, folosirea mijloacelor de protecție individuală, precum și evitarea aglomerațiilor și a deplasărilor inutile.

sursa: Instituția Prefectului – Județul  Gorj

Marți, 4 august 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a adoptat Hotărârea nr. 26/04.08.20 cu privire la măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Astfel, devine obligatorie purtarea măștii de protecție, care să acopere gura și nasul, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise: piețe agroalimentare, târguri, expoziții, târguri de produse tradiționale, vânzarea de produse și alte bunuri în aer liber, zone de așteptare (stații de autobuz, peroane, inclusiv la societățile private de transport persoane), zone în care se desfășoară evenimente publice, pelerinaje, obiective turistice, activități cu caracter religios și evenimente în aer liber organizate conform legislației în vigoare.

Fac excepție de la aplicarea acestei măsuri copiii care nu au împlinit vârsta de 5 ani precum și persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, la temperaturi ridicate și umiditate crescută.

Măsura se aplică începând cu data de 6 august 2020, ora 07.00.

Obiectivele pentru care se impune acordarea unei atenții deosebite, pe toată perioada programului de funcționare sunt următoarele:

 1. Municipiul Slatina si comunele arondate:

– Piața Agroalimentara ”ZAHANA” – patrulater format din următoarele străzi: Str. Primăverii bl PMI, str. Armoniei bl 2-4, str. Toamnei bl. DA3, str. Textilistului bl. G4-Gl, str. Crișan (având în interior str. Aleea Macului, bl. FA22, sc. A-D);

– Piața ”ECATERINA TEODOROIU” – incinta acoperită între străzile Văilor, Ecaterina Teodoroiu, Dorobanți;

– Piata ”FRAȚII BUZEȘTI” – incinta acoperită + bazar + incinta descoperită între străzile Ionașcu, Dinu Lipatti, Scoala Generală nr. 1;

– Piața BASARABI – incinta acoperită și incinta descoperită între străzile Sg. Maj. Dorobanțu Constantin, Arinului, Bradului și Cireșului;

 1. Municipiul Caracal și comunele arondate:

– Zona Pieței Agroalimentare – Strada A. Caracalla, intervalul orar 09:00-16:00, patrulater cuprins între Bulevardul Antonius Caracalla, Str. Iancu Jianu, str. Calea București şi Str. A. Caracalla.

 1. Orașul Balș și comunele arondate:

– Târgul săptămânal din orașul Balș, str. Popa Șapcă – sâmbăta, în intervalul orar 05:00 – 12:00;

– Piața săptămânală din orașul Balș, str. Popa Șapcă – duminica, în intervalul orar 05:00 – 12:00;

– Târgul săptămânal Iancu Jianu, str. Târgului – duminica, în intervalul orar 05:00 – 12:00.

 1. Orașul Corabia și comunele arondate:

– zona Pieței Agroalimentare, pe raza orașului Corabia, delimitată de străzile Cezar Bolliac, bld. 1 Mai și str. Mihail Kogalniceanu, în zilele de miercuri, vineri și duminica, in intervalul orar 07:00-12:00;

– zona Pieței Agroalimentare, pe raza comunei Izbiceni, delimitată de străzile Preot Dumitru Stancu, bld. Mihai Viteazul și str. Pieței, în ziua de duminică, în intervalul orar 07:00 – 12:00;

– zona Pieței Agroalimentare, pe raza comunei Vădăstrița, delimitată de străzile Marin Preda, str. Mihail Sadoveanu și str. Ilie Pricop, în ziua de duminică, în intervalul orar 07:00 – 12:00.

 1. Orașul Potcoava și comunele arondate:

Piața Agroalimentară Tufeni (fostul târg) – cu program de funcționare: duminica, între orele 07:00 – 12:00.

De asemenea, s-a stabilit întrunirea, de îndată, a comitetelor locale pentru situații de urgență din localitățile județului Olt, în vederea stabilirii planului local de monitorizare a respectării și aplicării regulilor stabilite pentru limitarea răspândirii SARS-Cov-2.

Administratorii piețelor agroalimentare precum și operatorii economici care au ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul vor proceda la monitorizarea permanentă în incinta spațiilor comerciale a respectării de către comercianți și cumpărători a măsurilor de conduită socială și prevenție (evitarea aglomerării, păstrarea distanței de 1,5 metri între cetățeni, obligativitatea purtării măștii de protecție și a mănușilor de unică folosință de către comercianți).

În situația nerespectării măsurilor, regimul contravențional aplicabil este cel stabilit de Legea nr. 55/2020, art. 64-70, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, cu modificările și completările ulterioare.

sursa: Instituția Prefectului - Județul Olt

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, astăzi, 4 august 2020, în unitățile sanitare dedicate din județul Vâlcea sunt internate 139 de persoane diagnosticate cu virusul SARS-COV-2, 138 dintre acestea fiind din Vâlcea și o persoană este transferată dintr-un alt județ.   

Starea de sănătate a persoanelor diagnosticate pozitiv aflate în unitățile sanitare județene este următoarea: 51 sunt asimptomatice sau prezintă forme ușoare ale bolii, 85 au forme medii de boală și trei se află internate în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea.

De asemenea, de la intrarea în vigoare a Legii nr.136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, la nivelul județului Vâlcea, Direcția de Sănătate Publică a emis 153 de decizii de izolare și 400 de decizii de carantină. În prezent, în carantină la domiciliu se află 322 persoane, pentru  șase dintre ele, această măsură fiind dispusă în ultimele 24 de ore.

De la debutul pandemiei și până acum, pe teritoriul județului Vâlcea, au fost confirmate 533 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, dintre care 15 au decedat, iar 379 au fost externate (123 pacienți vindecați).

Față de ultima informare de presă au fost înregistrate 21 de noi cazuri de infectate cu SARS-CoV-2, printre acestea aflându-se șapte cazuri la personalul medico-sanitar, două cazuri din centrele DGASPC și două cazuri noi din contactii apropiați ai cazurilor pozitive. În toate aceste cazuri, s-au instituit măsuri specifice de izolare și carantinare a contacților apropiați ai acestora.

Până la această dată, la nivelul județului, pe metodologie, au fost realizate 7100 de teste, în ultimele 24 de ore fiind trimise la laboratoarele acreditate un număr de 277 de teste.

Polițiștii vâlceni au continuat acțiunile specifice din această perioadă, în ultimele 24 de ore fiind verificate 33 de terase/restaurante și 22 de mijloace de transport în comun.  În urma acestor verificări au fost aplicate patru sancțiuni, în valoare totală de 1.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri în județ, facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate pentru a-și proteja propria sănătate, dar și pe toți cei din jur. Conștientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, precum și  îndemnarea terțelor persoane să poarte mască de protecție, să păstreze distanța socială și să respecte cu rigurozitate recomandările medicilor privind igiena personală reprezintă elemente importante în gestionarea eficientă a acestei crize sanitare.

Pentru recomandări și alte informații de interes public privind epidemia de COVID-19 puteți apela linia TELVERDE – 0.800.800.358, dedicată exclusiv informării cetățenilor, precum și la serviciul de permanență al Direcției de Sănătate Publică Vâlcea –  0758 061 438.

Vă reamintim și de linia telefonică TELVERDE – 0.800.800.165, la care puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul pandemiei de COVID -19.

sursa: Instituția Prefectului - Județul Vâlcea

***

Până astăzi, 4 august 2020, pe teritoriul României, au fost confirmate 55.241 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  28.006 pacienți au fost declarați vindecați și 5.136 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. 

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.232 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate
1. Alba 766 8
2. Arad 1142 23
3. Argeș 3607 95
4. Bacău 1566 63
5. Bihor 1047 11
6. Bistrița-Năsăud 904 15
7. Botoșani 1187 5
8. Brașov 3322 95
9. Brăila 943 33
10. Buzău 1391 15
11. Caraș-Severin 315 25
12. Călărași 320 9
13. Cluj 1294 27
14. Constanța 1024 34
15. Covasna 469 18
16. Dâmbovița 2043 51
17. Dolj 829 20
18. Galați 2289 40
19. Giurgiu 434 9
20. Gorj 909 39
21. Harghita 560 15
22. Hunedoara 1024 22
23. Ialomița 768 20
24. Iași 1584 22
25. Ilfov 1367 28
26. Maramureș 502 11
27. Mehedinți 811 24
28. Mureș 1014 10
29. Neamț 1393 34
30. Olt 800 13
31. Prahova 2195 61
32. Satu Mare 112 2
33. Sălaj 195 6
34. Sibiu 955 11
35. Suceava 4599 15
36. Teleorman 380 11
37. Timiș 1374 43
38. Tulcea 302 1
39. Vaslui 727 27
40. Vâlcea 533 21
41. Vrancea 1827 42
42. Mun. București 6366 158
43. 52
 TOTAL 55241

 

1232

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 712 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt. JUDEȚ PROBE POZITIVE LA RETESTARE
1 Alba 3
2 Arad 16
3 Arges 32
4 Bacau 18
5 Bihor 20
6 Bistrita 1
7 Botosani 7
8 Brasov 18
9 Braila 22
10 Buzau 14
11 Caras 0
12 Calarasi 0
13 Cluj 34
14 Constanta 12
15 Covasna 1
16 Dambovita 29
17 Dolj 12
18 Galati 22
19 Giurgiu 3
20 Gorj 29
21 Harghita 20
22 Hunedoara 4
23 Ialomita 3
24 Iasi 18
25 Maramures 6
26 Mehedinti 12
27 Mures 0
28 Neamt 31
29 Olt 4
30 Prahova 62
31 Satu Mare 6
32 Salaj 2
33 Sibiu 17
34 Suceava 19
35 Teleorman 2
36 Timis 19
37 Tulcea 4
38 Vaslui 12
39 Valcea 51
40 Vrancea 18
41 Bucuresti 90
42 Ilfov 19
  Total 712

Până astăzi, 2480 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 3 august 2020 (ora 10:00) – 4 august 2020 (ora 10:00) au fost înregistrate 48 de decese (31 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria 30-39 de ani, 2 la categoria 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 17 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 12 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 12 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 48 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.771. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 436 pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.268.899 de teste. Dintre acestea 20.581 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.033 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 7.548 la cerere.

Pe teritoriul României, 5.322 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 4.561 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 18.863 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 177 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 973 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.268 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 1.303 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 254.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.571 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.632 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia și Republica Congo. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global

Până la data de 3 august 2020, au fost raportate 1 738 097 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARA

 

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI

 

VINDECAŢI*

 

Regatul Unit 304.695       (+743)   46.201     (+8)         1.445      (+1)
Spania 288.522          –   28.445        –     150.376         –
Italia 248.070       (+238)   35.154     (+8)     200.589     (+129)
Franţa 187.919          –   30.265         –       81.764         –
Germania 210.402       (+509)     9.148    (+7)     193.594     (+686)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 3 AUGUST 2020 
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI

 

VINDECAȚI*

 

18.056.310  (+214.641) 689.219   (+3.938) 10.916.907 (+226.548)   

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 2– 3 august 2020

CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

sursa: Grupul de Comunicare Strategică
Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here